CZ EN

Žádost o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb.

Žádost o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, č.j.: MF-3781/2018/10/212 IK

Dotaz:

"Dne 13. 1. 2018 nabyla účinnosti novela zákona č. 370/2017 Sb., o platebním styku. Dle § 177 odst. 1 tohoto zákona poskytovatel plátce, poskytovatel příjemce a jiné osoby, prostřednictvím kterých tito poskytovatelé přímo nebo nepřímo plní své povinnosti při provedení platební transakce, jsou povinni převést částku platební transakce v plné výši bez jakýchkoliv srážek.

Toho však někteří podnikatelé stále zneužívají a za platbu kartou si účtují poplatky. Můj dotaz směřuje na instituci, která takové porušování zákona bude dozorovat a pokutovat. Jediné vyjádření jsem objevila pro server Novinky.cz cituji: „Spotřebitel má právo se domáhat navrácení poplatku v rámci mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. Dále se v takovém případě dá uvažovat i o veřejnoprávních sankcích za nekalou obchodní praktiku, řekl Novinkám mluvčí financí Jakub Vintrlík (zdroj: https://www.novinky.cz/ekonomika/460373-smernice-bruselu-odsoboty-zakazuje-uctovat-poplatky-za-platbu-kartou.html ).

Má otázka zní: Na jaký orgán se však má v rámci mimosoudního řešení sporů spotřebitel obrátit, když se Česká obchodní inspekce ohradila, že tuto problematiku nebude ani dozorovat ani pokutovat? 

Odpověď:

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.