CZ EN

Mezinárodní investiční banka publikuje výsledky za rok 2020

Již druhý rok po sobě Mezinárodní investiční banka (MIB) jako první z mezinárodních finančních institucí publikuje auditovanou finanční závěrku za rok 2020. I přes negativní dopady pandemie COVID-19 na finanční trhy vykazuje MIB pozitivní dynamiku ve všech klíčových ukazatelích, jako jsou výše zisku, objem aktiv a úvěrového portfolia, a také diverzifikace zdrojů financování.

Ke konci roku 2020 vykázala banka čistý zisk 7,3 mil. EUR, což je o 28 % více než v předchozím roce a jedná se o nejlepší výsledek od transformace v roce 2012. Celkový objem aktiv banky v roce 2020 vzrostl o 19 % a dosáhl 1,621 miliardy EUR. Tato dynamika souvisí především s růstem úvěrové a investiční činnosti banky, a také se zvýšením objemu vysoce likvidních aktiv Treasury.

Úvěrové portfolio vzrostlo o více než 16% a dosáhlo 1,028 miliardy EUR. Podíl projektů ve prospěch zemí EU přesáhl 60%. MIB se také zaměřuje na projekty s integrační složkou pokrývající dva nebo více členských států, které za rok 2020 představovaly více než 29% úvěrového portfolia. Úspěšné zapojení do evropské finanční komunity a aktivní rozvoj partnerské sítě přispívá i ke zvýšení počtu transakcí prováděných ve spolupráci s dalšími mezinárodními finančními institucemi. V roce 2020 dosáhl podíl těchto projektů 33% objemu úvěrového portfolia. V roce 2020 i za ztížených podmínek MIB zrealizovala celkem osm emisí dluhopisů v různých měnách svých členských států.

Úspěšný rok byl podtržen i tím, že v roce 2020 se MIB stala jedinou multilaterální rozvojovou bankou, jejíž rating byl jednou z ratingových agentur navýšen. V září 2020 Fitch Ratings zlepšil rating MIB na A- se stabilním výhledem. S potvrzenými ratingy od S&P (A-) a Moody´s (A3) se potvrdilo postavení MIB jako mezinárodní rozvojové instituce s průměrným dlouhodobým ratingem na úrovni „A“.

Co se týká podpory české ekonomiky, MIB v současnosti vede v úvěrovém portfoliu projekty s tzv. českou expozicí v celkovém objemu 88 mil. EUR. V rámci Mid-term Note programu také došlo k emisi tříletých dluhopisů nominovaných v českých korunách, a to v celkovém objemu 621 milionů Kč (22,6 milionů EUR).

Mezinárodní investiční banka (MIB, IIB) byla založená v roce 1970. Současnými akcionáři banky jsou Bulharsko, Česká republika, Kuba, Maďarsko, Mongolsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko a Vietnam. Banka prošla od konce roku 2012 významnou modernizací. Současné ratingy: S&P A- (výhled stabilní), Moody's A3 (výhled stabilní), Fitch A- (výhled stabilní), Dagong Europe A- (výhled stabilní), ACRA A (výhled stabilní).     

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.