CZ EN

Mezinárodní investiční banka publikuje finanční výsledky za 1. pololetí 2021

Dne 29. července 2021 vydala Mezinárodní investiční banka (MIB) auditovanou finanční závěrku za 1. pololetí roku 2021. I přes pokračující krizi globální ekonomiky způsobenou pandemií COVID-19 dokázala MIB udržet finanční stabilitu svých operací.

Za dané účetní období banka vykázala čistý zisk 7,227 mil. EUR. Celkový objem aktiv banky vzrostl o 5,6 % a dosáhl 1,712 miliardy EUR. Tato dynamika souvisí především s růstem úvěrové a investiční činnosti banky, a také se zvýšením objemu vysoce likvidních aktiv Treasury.

Úvěrové portfolio navýšilo objem o více než 6,5 % a dosáhlo 1,095 miliardy EUR. MIB se v současnosti zaměřuje na projekty s integrační složkou pokrývající dva nebo více členských států, které představují více než 29 % úvěrového portfolia. Navyšuje se i počet transakcí prováděných ve spolupráci s dalšími mezinárodními finančními institucemi. V současnosti dosáhuje podíl těchto projektů 45 % objemu úvěrového portfolia. K podpoře obchodních a ekonomických vazeb členských států MIB napomáhá i Facilitační program Trade finance, v rámci něhož bylo od roku 2014 podpořeno více než 235 obchodních transakcí v objemu 438 mil. EUR, na ČR z toho připadá 42 transakcí v objemu 60 mil. EUR.

MIB také potvrzuje svou stabilní pozici na evropském kapitálovém trhu. Důvěra investorů (a to i ze zemí EU jako Rakousko, Česko, Francie, Německo, Nizozemí apod.) v emise dluhopisů MIB byla potvrzena v březnu 2021, kdy se bance poprvé v moderní historii podařilo dosáhnout záporné úrokové míry (po swapu). Celkově v 1. pololetí roku 2021 MIB zrealizovala pět emisí dluhopisů (v EUR, HUF, RON a CZK) v rámci Střednědobého emisního programu v objemu 213,7 mil. EUR s průměrnou sazbou po euro swapu 0,127 %

Ze strany ratingových agentur byl potvrzen rating MIB na úrovni A- od agentury S&P Global.

MIB v současnosti vede v úvěrovém portfoliu projekty s tzv. českou expozicí v celkovém objemu 74 mil. EUR. Souhrnné investice IIB pro české subjekty od roku 2012 dosahují téměř 250 mil. EUR.

Mezinárodní investiční banka (MIB, IIB) byla založená v roce 1970. Současnými akcionáři banky jsou Bulharsko, Česká republika, Kuba, Maďarsko, Mongolsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko a Vietnam. Banka prošla od konce roku 2012 významnou modernizací. Současné ratingy: S&P A- (výhled stabilní), Moody's A3 (výhled stabilní), Fitch A- (výhled stabilní), Dagong Europe A- (výhled stabilní), ACRA A (výhled stabilní).

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.