CZ EN

Čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu České republiky – 1. pololetí 2020

Ministerstvo financí předkládá v souladu s kalendářem uveřejňovaných informací Čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu České republiky, která obsahuje zejména vyhodnocení vyhlášených strategických cílů a limitů, operativního plnění programu financování a plánu emisní činnosti konkretizovaných ve Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2020 uveřejněné dne 20. prosince 2019 a v její aktualizaci publikované v rámci Čtvrtletní zprávy o řízení státního dluhu za 1. čtvrtletí uveřejněné 17. dubna 2020, ke které přistoupilo na základě událostí v souvislosti s pandemickým šířením koronaviru SARS-CoV-2. Dále zahrnuje také pravidelné čtvrtletní hodnocení primárních dealerů za období od třetího čtvrtletí roku 2019 do druhého čtvrtletí roku 2020.

V průběhu prvního pololetí Ministerstvo financí flexibilně zareagovalo na situaci způsobenou pandemickým šířením koronaviru a získalo dodatečné peněžní prostředky pro krytí zvýšené potřeby financování a posílení likviditních rezerv státní pokladny. Vydáváním a prodeji státních dluhopisů se splatností po 31. prosinci 2020 v celkové jmenovité hodnotě 533 mld. Kč bylo v prvním pololetí pokryto již více jak 77 % korunové potřeby financování, a to při průměrném výnosu 1,15 % p. a.

Historicky rekordní emise státních dluhopisů v prvním pololetí roku 2020 realizovaná za účelem předfinancování se pro krytí krizového schodku státního rozpočtu, jehož aktuálně schválená výše činí 500 mld. Kč, předfinancování letošních splátek státního dluhu a posílení likviditních rezerv státní pokladny se projevila v růstu státního dluhu o 516,7 mld. Kč, přičemž tento nárůst je rovněž ovlivněn skutečností, že většina letošních splátek státních dluhopisů se uskuteční až v druhém pololetí. Celková výše korunových splátek státního dluhu v druhém pololetí bude 158,5 mld. Kč, z toho 64,3 mld. Kč představují státní pokladniční poukázky, které Ministerstvo financí vydalo v první polovině letošního roku za účelem posílení rezerv.

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.