CZ EN

Směrnice č.6/2014 ministra financí – Publikace a katalogizace otevřených dat Ministerstva financí

Aktivní zpřístupňování informací a dat, která mají státní orgány a veřejné instituce k dispozici pro veřejnost, se stává standardem komunikace státní správy s občany. Na celém světě přibývá vlád, které automaticky zveřejňují data bez snahy vyhodnocovat, zda jsou pro občany užitečná. Zkušenosti z takových míst potvrzují, že přístupná data podněcují aktivitu firem, neziskových organizací či jednotlivých občanů, kteří vytvářejí aplikace a inovativní služby pro ostatní.

Usnesením vlády ze dne 14. září 2011 č. 691 došlo k připojení ČR k mezinárodní iniciativě Partnerství pro otevřené vládnutí (OGP). V rámci dalších navazujících aktivit ČR v této oblasti pak byl zpracován Akční plán České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí, který vláda schválila svým usnesením ze dne 4. dubna 2012 č. 243 a který v části III./3. uvádí jako jeden ze závazků Zpřístupnění dat a informací.

V souvislosti s těmito iniciativy a závazky připravilo Ministerstvo financí směrnici, která upravuje publikaci a katalogizaci otevřených dat. Hlavním cílem směrnice je stanovení jednotného postupu při publikaci a katalogizaci otevřených dat ministerstva směrem k veřejnosti. Ve směrnici jsou definovány postupy, role, povinnosti jednotlivých útvarů a pojmy jako otevřená data, datové sady, transformace dat, katalogizační záznam apod.

V návaznosti na přijetí směrnice byl zpřístupněn v lednu 2015 Katalog otevřených dat MF.

Dokument ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.