CZ EN

Prohlášení České konsolidační agentury ke krokům společnosti imAGe Alpha

TISKOVÁ ZPRÁVA - Prohlášení České konsolidační agentury ke krokům společnosti imAGe Alpha

Česká konsolidační agentura (ČKA) považuje právní a mediální kroky, které v posledních týdnech činí zástupci společnosti ImAGe Alpha, za účelový pokus vyhnout se odpovědnosti za plnění vlastních závazků. „ Nároky této společnosti vůči agentuře jsou neoprávněné a jejich postup přinejmenším neetický,“ uvedl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

Společnost imAGe Alpha, a.s. se v roce 1999 zaručila za úvěry společnosti IPB Group Holding, a.s.(IPB GH). V roce 2000 se jediným akcionářem IPB GH stala ČSOB, která následně společnost zrušila s likvidací. V polovině roku 2002 byly pohledávky za IPB GH postoupeny na ČKA za celkovou úplatu 11,5 miliardy korun. Za dobu své správy ČKA v souladu s právními předpisy podnikla řadu aktivních kroků k vymožení dluhu, a to nejprve po dlužníkovi a následně i po ručiteli, společnosti ImAGe Alpha. Vůči oběma subjektům ČKA získala pravomocná soudní rozhodnutí.

Podařilo se tak zajistit veškerý dostupný majetek dlužníka, který byl převeden na ČKA. Na druhé straně ručitel napadá probíhající exekuci a dosud ani částečně svůj závazek neplní. Žaloby a trestní oznámení z jeho strany jsou podle ČKA reakcí právě na působení exekutora, který zabavuje prostředky na účtech i další majetek. Společnost ImAGe Alpha přitom neváhá zneužívat situaci kolem bývalé členky představenstva ČKA Radky Kafkové, podávat na ni a další osoby trestní oznámení a tím vyvolávat dojem pochybení či trestné činnosti ze strany ČKA.

Orgány činné v trestním řízení přitom již v roce 2004 zkoumaly projekt holdingového uspořádání společnosti IPB Group Holding, způsob a okolnosti jeho řešení po převzetí podniku IPB, a.s. a převod úvěrových pohledávek z ČSOB do ČKA, přičemž bylo zjištěno, že se nejedná o trestnou činnost. Také ministerstvo financí podávalo podnět k prošetření vrchnímu státnímu zastupitelství, přičemž na začátku tohoto roku obdrželo stanovisko (ČKA má k dispozici), které se vyjadřuje negativně k možnému podezření ze spáchání trestné činnosti.

ČKA nemá jinou zákonnou možnost než nadále trvat na tom, aby společnost imAGe Alpha jako ručitel dostála svým povinnostem. Sama naopak nyní zvažuje podání podnětu k prošetření, zda trestním oznámením ImAGe Alpha nebyla naplněna podstata trestného činu křivého obvinění.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.