CZ EN

O bloky pohledávek skupiny České konsolidační agentury má zájem deset investorů

TISKOVÁ ZPRÁVA - O bloky pohledávek skupiny České konsolidační agentury má zájem deset investorů

Celkem deset investorů projevilo zájem o účast ve veřejném výběrovém řízení na prodej pěti velkých bloků pohledávek z portfolia České konsolidační agentury (ČKA) a jejích dceřiných společností Konpo, s.r.o. a Česká finanční, s.r.o. Objem bloků je přibližně 31 miliard korun.

Soutěž probíhá formou pěti paralelně probíhajících jednokolových veřejných výběrových řízení. Všechna mají jednotný časový harmonogram. Přihlášení do výběrových řízení, data roomy i podávání nabídek budou rovněž koncentrovány na jednotná místa.

Potenciální zájemce mohl volit libovolnou kombinaci účasti v jednotlivých výběrových řízeních, podmínky veřejných výběrových řízení se neliší.

Jediným hodnotícím kritériem je výše nabídnuté ceny pro každý jednotlivý blok.

Hlavní charakteristiky jednotlivých bloků:

  • Konkurzní blok ČKA: 992 pohledávek, 605 úpadců, celková hodnota 14,8 miliardy Kč - 6 přihlášek
  • Nekonkurzní blok ČKA: 1927 pohledávek, 1419 dlužníků, celková hodnota 1,4 miliardy Kč - 7 přihlášek
  • Konkurzní blok České finanční: 205 pohledávek, 118 úpadců, celková hodnota 6,6 miliardy Kč - 6 přihlášek
  • Nekonkurzní blok České finanční: 162 pohledávek, 120 dlužníků, celková hodnota 4 miliardy Kč - 5 přihlášek
  • Konkurzní blok Konpa: 340 pohledávek, 120 úpadců, celková hodnota 4 miliardy Kč - 9 přihlášek

Vyhlašovatel soutěže nyní po prověření přihlášek do 13.7. 2005 určí zájemce, kteří se stanou účastníky výběrových řízení a bude jim umožněna hloubková prověrka pohledávek. Cenové nabídky budou investoři předkládat 9. září 2005. S vypořádáním transakce počítá finanční skupina ČKA do konce letošního roku.

Bližší informace o prodeji bloků lze nalézt na internetových stránkách www.czka.cz, případně www.konpo.cz či www.czfinanc.cz .

ČKA v souvislosti s vyhlášením výběrového řízení uspořádala tzv. Investorský den, kde zájemcům z řad potenciálních investorů detailně představila jednotlivé společnosti finanční skupiny ČKA, charakteristiky pohledávek zahrnutých do bloků a podrobnosti kolem samotného výběrového řízení, včetně přihlášky do něj. Na akci bylo přítomno 70 účastníků z 50 společností. Reprezentovali renomované zahraniční a tuzemské společnosti, byli mezi nimi analytici, ekonomové významných bank i zástupci poradenských firem.

ČKA je přesvědčena, že vytvořila v rámci nadcházejících pěti paralelně probíhajících tendrů investorům maximálně komfortní prostředí, což se pozitivně odrazí v ještě větší konkurenci mezi zájemci a následně v dosažené ceně za bloky.

„Věřím, že tato bloková transakce bude minimálně stejně úspěšná, jako v případě předchozích dvou velkých bloků z portfolia společnosti Konpo,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva ČKA Zdeněk Čáp. Nejvyšší nabídky v rámci těchto tendrů podaly společnosti Global Financial Restructuring (1,072 miliardy Kč za konkurzní blok) a Finoka, s.r.o. (447 milionů Kč za blok nekonkurzních pohledávek).

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí České konsolidační agentury

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.