CZ EN

Česká finanční obdržela tři nabídky od uchazečů o Spolchemii

TISKOVÁ ZPRÁVA - Česká finanční obdržela tři nabídky od uchazečů o Spolchemii

V rámci veřejné soutěže na prodej majetkové účasti ve společnosti Spolek pro chemickou a hutní výrobu, a.s. Ústí nad Labem (Spolchemie) obdržela Česká finanční, s.r.o, dceřiná společnost České konsolidační agentury, tři nabídky.

O Spolchemii se ucházejí společnosti: Česká typografie, a.s., Dehtochema Bitumat, a.s. a Via Chem Group, a.s.

Všechny nabídky obsahují základní kritéria, tj. cenu za majetkovou účast a návrh na konečné vypořádání vztahu mezi Českou finanční a společností Fores, a.s.

Právníci nyní posuzují, zda navržené způsoby řešení dostatečně ošetřují zájmy České finanční. Zároveň budou obeslány další subjekty (zejména město Ústí nad Labem), aby mohly vyjádřit svůj postoj k jednotlivým zájemcům.

Výsledek bude následně projednán orgány České finanční, souhlas s transakcí musí vyslovit rovněž Česká národní banka, resp. Její zástupce v dozorčí radě České finanční. Vítěz výběrového řízení by mohl být znám na konci března 2004.

Česká finanční prodává balík celkem 53,73 procent akcií společnosti. Tuto majetkovou účast Česká finanční nabyla v rámci programů na posílení stability bankovního sektoru (tzv.stabilizační, schválen Vládou ČR v roce 1996) a ke konsolidaci menších bank (tzv. konsolidační, vyhlášen ČNB) od Foresbank, a.s. (dnes Fores). U části podílu (39%) není dosud mezi Českou finanční a Fores, a.s. jednoznačně dořešeno vlastnictví akcií.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.