CZ EN

Hospodaření České konsolidační agentury za první čtvrtletí je v černých číslech

TISKOVÁ ZPRÁVA - Hospodaření České konsolidační agentury za první čtvrtletí je v černých číslech (9.4.2003/30.4.2003)

Česká konsolidační agentura (ČKA), jejíž hospodaření bývá spojováno s mnohamiliardovými ztrátami, vykázala za první tři měsíce letošního roku zisk ve výši 721,1 milionu korun. Za stejné období loňského roku agentura hospodařila se ztrátou 12,8 miliard korun.

Zisk vznikl především tak, že při prodeji a splácení úvěrů dosáhla agentura většího inkasa než byla hodnota těchto aktiv v účetnictví po vytvoření opravných položek v minulosti. Tyto opravné položky nyní mohly být rozpuštěny do výnosů.

Aktivním přístupem k řešení dluhů dosáhlo příjmové inkaso ČKA za první čtvrtletí letošního roku objem 4,1 miliardy korun.

Bilanční suma během letošního roku klesá, k 31.3. 2003 dosáhla výše 223,9 miliardy korun, což je přibližně tolik jako na konci roku 2001, tedy ještě před masivním příchodem rozhodující části úvěrových pohledávek po bývalé IPB z ČSOB. Agentura nyní eviduje za 195,4 miliardy korun úvěrových pohledávek. Počet klientů ke konci března činil 4936.

Radikální snížení velikosti portfolia ČKA bude znamenat rovněž další prodej velkého bloku pohledávek, který byl odstartován 9.dubna. Jedná se o blok pohledávek za vybranými klienty, na jejichž majetek byl prohlášen konkurz. Rozhodujícím kritériem zůstává výše předložené ceny za celý blok. Obsahuje celkem 2797 pohledávek za 1621 klienty, přičemž celková hodnota pohledávek je 62,5 miliardy korun. Konec prvního kola je plánován na 13. května, kdy zájemci předají předběžné nabídky.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.