CZ EN

Motivový obrázek

ČR ukončí své členství ve dvou postsovětských bankách

Vláda dnes schválila materiál k ukončení členství České republiky v Mezinárodní investiční bance (MIB) a Mezinárodní bance hospodářské spolupráce (MBHS).

Návrh na odchod z obou institucí předložil ministr financí Zbyněk Stanjura spolu s Ministerstvem zahraničních věcí. Reaguje tím na agresi Ruska vůči Ukrajině, a to i s ohledem na skutečnost, že dané instituce mohou být využity pro zajištění finančních zdrojů pro ruský trh, na který jsou uvaleny sankce. 

Členství v těchto institucích nám nepřináší žádné ekonomické přínosy, obě banky jsou pozůstatkem dávno minulé doby. Dopad ukončení členství na české podniky bude minimální.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

„Ruská invaze na Ukrajinu je neomluvitelným aktem agrese vůči suverénnímu státu. Česká republika koordinuje své kroky se státy EU a NATO a vždy prosazuje tvrdý a jednotný postup. I vzhledem k naší historické zkušenosti ale musíme dělat kroky nad rámec společného postupu Západu. Co nejrychlejší odchod ČR z obou postkomunistických bank je v současné zahraničně-bezpečnostní situaci naprostou nutností,“ řekl premiér Petr Fiala.

„Členství v těchto institucích nám nepřináší žádné ekonomické přínosy, obě banky jsou pozůstatkem dávno minulé doby. Dopad ukončení členství na české podniky bude minimální. Veškeré kroky také koordinujeme s ostatními členskými státy EU, které jsou rovněž členy MIB nebo MBHS. Dnes jsme k tomu po Radě ECOFIN vydali společné prohlášení,“ dodal ministr financí Zbyněk Stanjura.

Ve společném prohlášení dnes Ministerstva financí Bulharska, ČR, Polska, Rumunska a Slovenské republiky oznámila jednotný postup těchto zemí při podnikání kroků k ukončení členství v MIB a MBHS z důvodu ničím nevyprovokované bezohledné a neopodstatněné vojenské agrese Ruské federace proti Ukrajině. Do svého odchodu chtějí země bránit tomu, aby obě instituce byly využívány k obcházení účinku sankcí EU.

Při ukončení členství bude ČR usilovat o výplatu minimálně ve výši splaceného kapitálu (v MIB činí splacený kapitál ČR 37,4 mil. EUR, v MBHS 26,7 mil. EUR) a podílu na zisku obou bank. Stávající projekty českých firem by neměly být ukončením členství ČR přímo ovlivněny.

Jelikož se jedná o výpověď prezidentských smluv, musí tento krok odsouhlasit Parlament ČR a listinu o výpovědi podepsat prezident České republiky. Teprve poté může být výpověď smluv notifikována oběma institucemi a začíná běžet šestiměsíční lhůta (nejkratší možná lhůta, kterou smlouvy připouští) pro jednání mezi ČR a oběma bankami ohledně finančního vypořádání. 

Co je MIB?

  • sídlo: Budapešť
  • členská základna: Bulharsko, Česká republika, Kuba, Maďarsko, Mongolsko, Rumunsko, Ruská federace, Slovensko, Vietnam
  • ČR členem od založení v roce 1970 
  • podpora malých a středně velkých podniků přímými úvěry a velkých podniků pomocí syndikovaného financování a zaměření na exportní financování a operace trade finance

 

Co je MBHS?

  • sídlo: Moskva
  • členská základna: Bulharsko, Česká republika, Mongolsko, Polsko, Rumunsko, Ruská federace, Slovensko, Vietnam
  • ČR členem od založení v roce 1963
  • podpora rozvoje ekonomických vztahů mezi členskými státy, jejich podniky a bankami a zároveň mezi nimi a třetími stranami, zaměření na malé a střední podniky, snaha o orientaci na podporu exportu a operací trade finance
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.