CZ EN

Země EU schválily program předsednického tria Francie, Česka a Švédska

Zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) dnes schválilo společný program francouzského, českého a švédského předsednického tria. Program tria vymezuje základní rámec a agendu působení Rady EU pro období od ledna 2022 do června 2023.

V gesci Ministerstva financí se země zaměří na nastartování ekonomik po covidové pandemii, trvale udržitelný ekonomický růst, zjednodušení a modernizaci pravidel DPH nebo na boj proti daňovým únikům a nesystémovým daňovým výjimkám.

Společný osmnáctiměsíční program Francie, Česka a Švédska reflektuje hlavní prioritní oblasti jednotlivých členů tria, díky čemuž jsou respektovány národní zájmy všech tří partnerů. Program je rozdělený do čtyř pilířů:

  • Ochrana občanů a svobod;
  • Budování hospodářské základny: evropský model pro budoucnost;
  • Budování klimaticky neutrální, ekologické, spravedlivé a sociální Evropy;
  • Prosazování evropských zájmů a hodnot ve světě.

Obsahové priority tria reflektují široké spektrum politických, sociálních a ekonomických výzev. V první řadě však adresují nutnost reagovat na aktuální krizi způsobenou celosvětovou pandemií nemoci COVID-19. Snahou tria bude především zmírnit ekonomické a sociální dopady krize. V ekonomické oblasti tak bude předsednické trio podporovat obnovu evropských ekonomik prostřednictvím provádění národních plánů obnovy a dalších dočasných nástrojů zavedených v souvislosti s covidovou krizí.

Česká republika bude z mimořádného krizového fondu EU čerpat v letech 2021-2026 až 7,1 mld. EUR, tedy zhruba 180 mld. Kč. První peníze v rámci předfinancování obdržela ČR už letos, a to částku 23,3 mld. Kč, což odpovídá 13% záloze. Prostředky z Národního plánu obnovy půjdou na reformní a investiční projekty v oblasti digitalizace, klimatické udržitelnosti, dopravní infrastruktury, vědy a vzdělání, ale třeba i na výstavbu onkologických center.

Další prioritou budou pravidla pro klasifikaci investic v oblasti trvale udržitelného financování (tzv. taxonomie), kde se ČR spolu se zeměmi V4 nebo např. Francií zasazuje o zahrnutí jaderné energie mezi bezemisní udržitelé zdroje energie a nastavení reálných podmínek pro dočasné využívání zemního plynu, které je nezbytné pro úspěšnou energetickou tranzici a snížení emisí CO2. Tím by byly ve strategii na snižování emisí CO2 lépe zohledněny specifické startovní podmínky a individuální potřeby členských států.

Další významnou prioritou bude projednání klimatického balíčku Evropské komise Fit for 55 zasazujícího se o snížení emisí CO2 o 55 % do roku 2030. U novely směrnice o zdanění energií Ministerstvo financí obecně souhlasí s klasifikací minimálních sazeb spotřebních daní dle míry negativního dopadu na životní prostředí, budou-li přijaty adekvátní kompenzační mechanismy a minimalizovány negativní sociální dopady balíčku na zranitelné domácnosti. MF podporuje také odstranění nesystémových výjimek v oblasti spotřebních daní tak, aby lépe reflektovaly negativní externality. Příkladně se jedná o zrušení osvobození benzínu od daně u letecké a lodní dopravy.

Tématem předsednického tria bude také zjednodušení a modernizace pravidel DPH, která by měla být lépe přizpůsobena digitálním technologiím a reflektovat i současnou energetickou krizi. V daňové oblasti chce trio rozvíjet spravedlivý a jednoduchý systém zdanění v souladu s celosvětově dohodnutými standardy a rušení nesystémových a neoprávněných daňových výjimek. Souběžně s tím chce program tria efektivně bojovat proti daňovým únikům a daňovým podvodům.

Program předsednického tria představuje jednu ze základních rovin obsahových příprav českého předsednictví v Radě EU. Česká republika se bude nyní moci soustředit na finalizaci národních priorit předsednictví. Finální podoba programu musí být připravena před samotným zahájením předsednictví, tedy do konce června příštího roku.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.