CZ EN

Neformální videokonference ministrů financí EU dne 16. 4. 2020

Ve čtvrtek 16. dubna se uskuteční neformální videokonference ministrů financí zemí EU. Za Českou republiku jednání povede náměstkyně pro řízení sekce mezinárodní vztahy a finanční trhy, paní Lenka Dupáková.

Ministři financí zhodnotí aktuální hospodářské dopady pandemie COVID-19 a reakci EU na tuto krizi. Zabývat se budou především koordinací národních opatření a realizací prohlášení Euroskupiny ze dne 9. dubna, které shrnuje kroky podniknuté či plánované s cílem minimalizovat hospodářské škody způsobené pandemií COVID-19. Dohodnutá opatření by měla poskytnout nástroje pro podporu zaměstnanců, podniků i samotných členských států.

Dále se budou ministři věnovat reakci na COVID-19 v oblasti bankovního sektoru a pojišťovnictví, přičemž cílem jednání je přijetí společného prohlášení, jež zdůrazňuje potřebu zajistit pokračování poskytování bankovních úvěrů v době krize za využití dostupné flexibility v pravidlech dohledu.

V rámci procesu koordinace hospodářských politik v EU (Evropský semestr) by ministři měli potvrdit změnu požadavků na podobu a obsah konvergenčních programů a národních programů reforem.

Posledním bodem na agendě je příprava společného stanoviska EU pro výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF), které proběhne formou telekonference ve dnech 16. a 17. dubna.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.