CZ EN

Zasedání ministrů financí a hospodářství zemí Evropské unie (Rada ECOFIN) proběhne 17. května 2019

Jednání Rady ECOFIN se bude konat v pátek 17. května v Bruselu. Vedoucí delegace České republiky bude místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová.

Evropští ministři financí se budou věnovat zejména daňové problematice a evropskému semestru.

Radě ECOFIN bude tradičně předcházet jednání Euroskupiny, které se uskuteční ve čtvrtek 16. května. V návaznosti na prohlášení Eurosummitu ze 14. prosince 2018 bude euroskupina v rozšířeném formátu pokračovat v diskusi o rozpočtovém nástroji pro konvergenci a konkurenceschopnost v eurozóně.

Obdobně jako tomu bylo na březnové Radě ECOFIN, i v květnu budou jednání dominovat daňová témata.

Rumunské předsednictví se znovu pokusí dosáhnout dohody ministrů u tří legislativních návrhů v oblasti spotřebních daní. S cílem zlepšit současný systém pravidel pro držení, pohyb a sledování výrobků podléhajících těmto daním budou schvalovat přepracované znění směrnice o obecné úpravě spotřebních daní a s ním související nařízení o administrativní spolupráci. Poslední částí balíčku je směrnice o struktuře spotřebních daní z alkoholu.

Ministři budou dále diskutovat o zdanění digitální ekonomiky v mezinárodním kontextu. Poté, co nebyla na úrovni EU nalezena shoda na tzv. krátkodobém řešení v podobě daně z digitálních služeb, resp. daně z digitální reklamy, bude tématem debaty způsob, jakým by EU měla přispět do diskuse o digitálním zdanění na mezinárodních fórech jako jsou OECD nebo G20.

Na žádost Evropské komise se ministři v diskusi krátce dotknou i zavedení tzv. konečného režimu pro DPH v EU. Komise bude informovat o postupu prací.

V rámci procesu evropského semestru Rada schválí závěry ke zprávám Evropské komise (tzv. Country reports) věnujícím se hospodářské situaci jednotlivých států a hloubkovým přezkumům pro země s rizikem makroekonomické nerovnováhy.

Rada ECOFIN se bude zabývat i výsledky jednání na mezinárodní úrovni. Ministři budou informováni o výstupech jednání ministrů financí G20 a MMF v dubnu ve Washingtonu a měli by stanovit vodítka pro pozici EU na zasedání G20 ministrů financí v japonské Fukoce v červnu t.r. Finský ministr financí informuje své kolegy o prvním zasedání Koalice ministrů financí zabývajících se klimatickou změnou. Finsko této platformě, ustavené v návaznosti na zasedání mezinárodních finančních organizací v říjnu 2018 na Bali, předsedá.

Jako obvykle budou ministři informováni o aktuálním stavu projednávání legislativních návrhů v oblasti finančních služeb. Dále jim bude podána informace o aktuálním postupu prací na definování priorit pro příští institucionální cyklus Evropské unie v oblastech spadajících do agendy Rady ECOFIN.

Obvyklým tématem pracovní snídaně ministrů je aktuální hospodářská situace EU, kromě toho budou diskutovány některé otázky týkající se Evropské investiční banky. Neformální debata, v návaznosti na dubnové neformální zasedání ministrů financí v Bukurešti, bude pokračovat i o mobilitě pracovní síly a souvisejících výzvách, kterým čelí některé členské státy.

Příští zasedání Rady EU ve formaci ministrů financí a hospodářství proběhne dne 14. června v Lucemburku.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.