CZ EN

Pravidelné zasedání ministrů financí a hospodářství zemí Evropské unie (ECOFIN) se bude konat 8. listopadu 2019

Jednání Rady ECOFIN proběhne v pátek 8. listopadu v Bruselu. Vedoucí delegace České republiky bude místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová.

Ministři se budou věnovat především legislativním návrhům v oblasti spotřebních daní a DPH. V nelegislativní části bude hlavní pozornost věnována zhodnocení evropského rozpočtového dohledu a dalším krokům v oblasti digitálního zdanění. Nedílnou součástí jednání bude i společné zasedání s ministry školství k financování a efektivitě vzdělávacích systémů.

Zasedání Rady ECOFIN bude předcházet Euroskupina v rozšířeném formátu, která zasedne ve čtvrtek 7. listopadu odpoledne. Předmětem jednání by mělo být politické potvrzení dohody o změně smlouvy o Evropském mechanismu stability (ESM) a pokrok v jednání o Evropském systému pojištění vkladů (EDIS) a rozpočtovém nástroji pro eurozónu.

Finské předsednictví rovněž zorganizovalo společné zasedání ministrů financí a školství, jehož tématem budou investice do vzdělávání a odborné přípravy na úrovni EU, zvýšení efektivity vzdělávacích systémů a role vzdělání při zajištění inklusivního hospodářského růstů v EU.

Rada ECOFIN se následně pokusí dosáhnout politické dohody k balíčku legislativy v oblasti spotřebních daní. Ten obsahuje alkoholovou směrnici, přepracované znění směrnice o obecné úpravě spotřebních daní a nařízení o správní spolupráci. Dále by ministři měli schválit návrhy zavádějící v oblasti DPH posílenou spolupráci mezi správci daně a poskytovateli platebních služeb a změny směrnice o společném systému DPH pokud jde o zvláštní režim pro malé podniky. Daňová témata zakončí informace o aktuálním vývoji v oblasti digitálního zdanění jak na mezinárodní, tak na evropské úrovni.

Ministrům bude představena výroční zpráva Evropské fiskální rady (EFB), která hodnotí provádění rozpočtového a fiskálního dohledu v Evropské unii.

Rada ECOFIN bude informována o výsledcích mezinárodních zasedání zemí G20 a Mezinárodního měnového fondu, která se konala 17. – 19. října ve Washingtonu a měla by přijmout závěry Rady k financování boje s klimatickou změnou v souvislosti s přípravou na prosincové zasedání konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu.

Pravidelným bodem listopadového zasedání je statistika v EU, kde budou Radě předloženy příslušné závěry. V rámci pravidelných bodů budou ministři dále informováni o projednávání aktuálních legislativních návrhů v oblasti finančních služeb.

Na okraji Rady proběhne pravidelný dialog se zeměmi Evropského společenství volného obchodu (ESVO), na kterém si ministři financí EU a ESVO vymění názory na aktuální hospodářskou situaci a na problematiku udržitelného financování.

Příští řádné zasedání Rady EU ve formaci ministrů financí a hospodářství proběhne 5. prosince v Bruselu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.