CZ EN

Počet zemí podporujících reverse charge se opět zvýšil

Ministr financí Ivan Pilný vedl poprvé českou delegaci na jednání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (ECOFIN), které se uskutečnilo 16. června 2017 v Lucemburku. Mezi hlavní témata Rady ECOFIN patřily legislativní návrhy v oblasti daní včetně mechanismu přenesení daňové povinnosti u DPH, posilování Bankovní unie a koordinace hospodářských politik členských států EU.

Ministři financí se na svém pravidelném zasedání v Lucemburku věnovali daňovým návrhům. Na pořadu jednání byla česká priorita návrhu na zavedení plošného mechanismu přenesení daňové povinnosti v oblasti DPH (tzv. mechanismus reverse charge) na dodávku zboží a služeb překračující hodnotu 10 000 EUR. ČR návrh dlouhodobě podporuje a považuje jeho rychlé přijetí za nedílnou součást boje proti daňovým podvodům a únikům. Maltskému předsednictví se nakonec nepodařilo dosáhnout mezi členskými státy jednomyslné shody a jednání budou pokračovat za estonského předsednictví Rady EU. „Pro ČR je návrh na reverse charge velmi důležitý, počet zemí, který nás podporuje, se opět zvýšil,“ zdůraznil ministr Pilný. „Ta záležitost není uzavřená, bezpochyby budeme v našem úsilí nadále pokračovat,“ doplnil ministr Pilný.

Dalším legislativním návrhem v daňové oblasti byla otázka aplikování snížené sazby DPH na elektronické knihy, které jsou v současné době považovány za elektronicky poskytované služby, a je na ně uplatňována základní sazba DPH. Také k tomuto bodu se ministři financí vrátí na některém z příštích zasedání. „Problémy v oblasti elektronických knih jsou skutečné, nejde jen o sazbu DPH, ale také například o definici samotného pojmu e-kniha,“ přiblížil ministr Pilný.

Rada dosáhla dohody v případě dvou legislativních návrhů: revize směrnice týkající se nezajištěných dluhových nástrojů v insolvenční hierarchii a revize nařízení, pokud jde o přechodné období pro zmírnění dopadu zavedení mezinárodních účetních standardů, které jsou součástí Bankovní unie.

V rámci koordinace hospodářských politik ministři rovněž potvrdili návrhy doporučení pro hospodářskou politiku jednotlivých členských států. Komise tato doporučení navrhla v návaznosti na Národní programy reforem a Konvergenční programy/Programy stability, které členské státy předložily v dubnu 2017.

„Spolupráce napříč Evropou je velmi důležitá a jsem velmi rád, že jsem dnes mohl poznat řadu svých resortních kolegů z členských zemí EU,“ uvedl ministr Pilný, pro kterého bylo lucemburské zasedání Rady ECOFIN premiérou mezi ministry financí EU.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.