CZ EN

Neformální setkání ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí EU proběhne ve dnech 9. a 10. září v Bratislavě

Českou delegaci povede náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková, za Českou národní banku se zúčastní guvernér Jiří Rusnok.

Zářijové neformální zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank v Bratislavě bude věnováno především diskusi o prohlubování Hospodářské a měnové unie, daňovým otázkám a Investičnímu plánu pro Evropu.

Nalezení rovnováhy mezi bojem proti daňovým podvodům a únikům včetně boje proti financování terorismu na jedné straně a zajištěním stabilního a předvídatelného daňové prostředí pro investice a podnikání na straně druhé bude jedním z hlavních témat neformálního jednání ministrů financí. Snahou o zamezení daňových úniků dochází ke změnám v mezinárodních daňových pravidlech, což představuje měnící se prostředí pro podnikání. Z toho důvodu je zapotřebí doplnit zavedenou legislativu proti vyhýbání se daňovým povinnostem1 o opatření, která by předcházela nežádoucí nejistotě, např. vytvořením přeshraničního mechanismu řešení sporů.

V rámci prohlubování Hospodářské a měnové unie (HMU) budou ministři a guvernéři věnovat pozornost možnostem posílení fiskálního pilíře prostřednictvím tzv. fiskální kapacity pro země eurozóny. Jedná se o vytvoření mechanismu, který by měl účinněji zmírňovat velké makroekonomické šoky a zvýšit celkovou odolnost HMU. Zjednodušeně řešeno by šlo o společný fond pro země eurozóny, jehož účelem by bylo za předem definovaných podmínek pomoci postiženým zemím s překonáním problémů v oblasti hospodářské politiky. V současné době není určena konkrétní podoba tohoto mechanismu ani pravidla pro jeho fungování. Podle Zprávy pěti předsedů o dokončení Hospodářské a měnové unie z roku 2015 by mělo být fiskální unie dosaženo nejpozději do roku 2025.

Ministři zhodnotí první rok fungování dvou částí Investičního plánu pro Evropu, kterými jsou Evropský fond pro strategické investice (EFSI) a Evropské centrum pro investiční poradenství. Z EFSI bylo doposud schváleno celkem 20,4 mld. eur s odhadovaným investičním dopadem 115 mld. eur. Nejvíce projektů bylo schváleno v oblasti energetiky a výzkumu a rozvoje. V případě investičního poradenství bylo od půlky května 2016 zaznamenáno 170 žádostí. Pokud jde o budoucnost EFSI, prodloužení fondu po roce 2018 bude též předmětem ministerské diskuse.

Oblast působnosti Rady ECOFIN byla vždy tradičně koordinace hospodářských, finančních a fiskálních politik, nicméně, současné výzvy v podobě migrační a uprchlické krize, či Brexitu, vyžadují také pozornost ministrů financí. Z toho důvodu je třeba vyjasnit, jakou roli by měla Rada ECOFIN hrát v řešení soudobých krizových situacích.

 


1 Jedná se o Směrnici proti vyhýbání se daňovým povinnostem, Automatickou výměnu daňových rozhodnutí a Výměnu zpráv podle zemí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.