CZ EN

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie proběhne v pátek 19. června 2015 v Lucemburku

Českou delegaci povede pověřený náměstek ministra financí Jiří Palán.

Poslední jednání pod vedením lotyšského předsednictví bude věnováno zejména dokončení Investičního plánu pro Evropu, závěrečné fázi Evropského semestru a legislativě v oblasti daní.

Lotyšské předsednictví představí ministrům konečné kompromisní znění nařízení o zřízení Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), které bylo dosaženo 4. června po intenzivních jednáních v rámci tzv. trialogů mezi Komisí, Radou (reprezentovanou lotyšským předsednictvím) a Evropským parlamentem (EP). Radě se podařilo najít shodu s EP především v oblastech financování záručního fondu, řízení EFSI a délky fungování fondu. EP i Rada by měly finální kompromis schválit do konce června, aby byl splněn termín stanovený Evropskou radou.

V rámci koordinace hospodářských a fiskálních politik členských států Evropské unie (tzv. Evropský semestr) se předpokládá, že Rada schválí tzv. doporučení členským státům k národním programům reforem a programům stability / konvergenčním programům1, která Komise zveřejnila v květnu tohoto roku. Jednotlivá doporučení pro členské státy a eurozónu budou následně potvrzeny na Evropské radě, která se bude konat ve dnech 24. – 25. června. Členské státy by měly tato doporučení zohlednit při realizaci svých fiskálních a hospodářských politik.

Ministři se budou rovněž zabývat řadou otázek z oblasti daní. Předsednictví bude ministry informovat o aktuálním stavu projednávání návrhu směrnice, která zakládá automatickou výměnu informací týkající se přeshraničních daňových rozhodnutí. Návrh je součástí balíčku na podporu transparentnosti v oblasti daní vydaný Komisí v březnu tohoto roku. Dále budou ministři diskutovat návrh směrnice o úrocích a licenčních poplatcích, jejímž cílem je stanovit podmínky pro osvobození od daně v případě licenčních poplatků a úroků. Evropská komise ministrům rovněž představí hlavní aspekty svého nového sdělení o zdanění společností.

Ministři se budou věnovat implementaci pravidel Paktu o stabilitě a růstu. Na základě ekonomické předpovědi Komise z května 2015 se ministři budou zabývat návrhem na ukončení postupu při nadměrném schodku s Maltou a s Polskem. Současně se budou věnovat neplnění doporučení Rady pro odstranění nadměrného schodku veřejných financí Velké Británie, která měla schodek odstranit do konce března 2015. Ministři by měli schválit nová doporučení k odstranění jejího nadměrného schodku, ke kterému by mělo dojít během následujících dvou let.

Předsednictví bude ministry stručně informovat o současném stavu implementace legislativy, která vytváří Bankovní unii. Je plánována i debata o strukturální reformě bankovnictví s cílem dosažené dohody na příslušném návrhu nařízení Očekává se přijetí závěrů Rady k tzv. Unii kapitálových trhů a potvrzení hlavních směrů hospodářských politik, kterými by se členské státy měly řídit.

Na pracovní snídani proběhne tradiční výměna názorů na současnou hospodářskou situaci v EU a vývoj na finančních trzích. Ministři budou také krátce seznámeni s výsledky předcházejícího jednání ministrů financí ze zemí Eurozóny.

Na okraj jednání Rady ECOFIN proběhne zasedání guvernérů Evropské investiční banky, kteří projednají výroční zprávu auditního výboru za rok 2014.


1 Státy, které mají euro, zpracovávají programy stability, zatímco státy, které euro nemají, zpracovávají konvergenční programy.
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.