CZ EN

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie proběhne v úterý 17. února 2015 v Bruselu

Českou delegaci povede náměstek ministra financí Jan Gregor.

Únorové zasedání Rady ECOFIN se bude věnovat především návrhu na vytvoření Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), rozpočtu Evropské unie (EU) a koordinaci hospodářských politik.

Předsednictví bude informovat o projednávání návrhu na zřízení EFSI, který je součástí Investičního plánu pro Evropu. Prostřednictvím fondu EFSI májí být v následujících třech letech (2015-2017) mobilizovány prostředky ve výši 315 mld. EUR. EFSI by měl napomoci napravovat selhání trhu a financovat rizikovější projekty oproti klasickým operacím Evropské investiční banky (EIB). Jednání ministrů by mělo nasměrovat další vyjednávání na pracovní úrovni s cílem dosáhnout dohody Rady na jejím březnovém zasedání.

Tradiční agendou únorové Rady ECOFIN jsou body spojené s rozpočtem EU. Ministři se budou zabývat hodnocením využívání finančních prostředků z rozpočtu EU v roce 2013 a přijetím hlavních priorit pro rozpočet EU v roce 2016. Následně bude M. Monti - bývalý italský premiér a nynější předseda Skupiny na vysoké úrovni k vlastním zdrojům ministry informovat o zprávě zabývající se budoucím systémem financování rozpočtu EU.

Pokud jde koordinaci hospodářských politik členských států (tzv. Evropský semestr), očekává se diskuse ministrů k Roční analýze růstu 2015 a Zprávě vypracované v rámci mechanismu varování 2015. Oba dokumenty shrnují názor Komise (EK) na nastavení hospodářských politik v EU. EK v Roční analýze růstu stanovila pro rok 2015 tyto priority: (i) Koordinovaná podpora investic, (ii) Provádění strukturálních reforem a (iii) Konsolidace veřejných rozpočtů nepoškozující hospodářský růst. Zpráva připravená v rámci mechanismu včasného varování sleduje možnost existence makroekonomické nerovnováhy. Následně navrhuje státy, u kterých EK provede podrobnější ekonomické hodnocení s cílem potvrdit či vyvrátit ohrožení makroekonomickou nerovnováhou1. Závěry Rady k oběma dokumentům představují obecné pokyny pro členské státy k přípravě jejich Konvergenčních programů / Programů stability a Národních programů reforem.

Na pracovní snídani proběhne tradiční výměna názorů na současnou hospodářskou situaci v EU a ministři budou stručně seznámeni s výsledky předcházejících jednání ministrů financí Eurozóny. Následně ministři projednají možnost další finanční pomoci Ukrajině v návaznosti na jednání skupiny G20 ve složení ministrů financí a guvernérů centrálních bank, které proběhlo 8. – 10. února 2015 v Istanbulu.

Na okraji jednání Rady ECOFIN se bude konat setkání Rady guvernérů EIB. Ministři v roli guvernérů EIB budou diskutovat o nastavení spolupráce mezi EK a EIB v oblastech, které se týkají nařízení EFSI.

 


1  EK navrhla provést hloubkový přezkum u 16 států: Maďarsko, Itálie, Slovinsko, Irsko, Španělsko, Francie, Chorvatsko, Belgie, Bulharsko Německo, Nizozemsko, Finsko, Švédsko, Velká Británie, Portugalsko a Rumunsko. Zpráva se nezabývá zeměmi, jež čerpají finanční pomoc (Řecko a Kypr), neboť tyto země jsou pod dostatečně podrobným dohledem.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.