CZ EN

Neformální setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí EU (neformální ECOFIN) proběhne ve dnech 1. a 2. dubna 2014 v Aténách

Českou delegaci povede 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš, za Českou národní banku se zúčastní viceguvernér Mojmír Hampl.

Neformální setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí Evropské unie (tzv. neformální ECOFIN) organizované řeckým předsednictvím bude zahrnovat celkem tři jednací bloky.

V rámci pracovního oběda budou ministři nejprve stručně seznámeni s výsledky předcházejícího jednání ministrů financí zemí, jejichž měnou je euro. Dále budou ministři diskutovat o ekonomických a sociálních problémech Evropy. Vstupním podkladem pro tuto debatu bude zpráva bruselského think-tanku Bruegel.

První jednací blok bude věnován hospodářskému výhledu a finanční stabilitě Evropské unie. Diskuse ministrů a guvernérů centrálních bank se v této souvislosti zaměří především na možná rizika související se současným hospodářským výhledem. Ve druhé části jednání proběhne výměna názorů na možnosti financování evropské ekonomiky. V centru pozornosti bude především větší diversifikace financování malých a středních podniků, přičemž ministři a guvernéři se zaměří na diskusi a vzájemnou výměnu zkušeností týkající se nebankovních způsobů financování malých a středních podniků.

Druhý den neformálního setkání bude věnován otázkám bankovního sektoru. Ministři a guvernéři budou v návaznosti na nový legislativní návrh Komise diskutovat o strukturální reformě bankovnictví, tj. oddělení tradičního a investičního bankovnictví, a aktuálním stavu implementace bankovní unie. V centru pozornosti bude především pokračující implementace jednotného mechanismu dohledu. Na závěr proběhne stručná debata ohledně nadcházejícího setkání ministrů financí zemí G20 s cílem prodiskutovat společnou pozici Evropské unie.

Na okraji neformální Ecofinu proběhne tradiční výroční setkání ministrů s představiteli středomořských států, které jsou zapojeny do nástroje FEMIP (Facility for Euro-Mediterranean Investment and Partnership). FEMIP, který funguje od roku 2002, je klíčovým finančním nástrojem Evropské investiční banky (EIB) v oblasti jižního a východního Středomoří.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.