CZ EN

Neformální zasedání ECOFIN 8. - 9. dubna 2011 v Budapešti

Neformální zasedání ministrů financí a hospodářství a guvernérů centrálních bank zemí EU – neformální ECOFIN – se bude konat  8. - 9. dubna 2011 v Budapešti. Českou delegaci povede ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministři budou pokračovat v práci na posílení systému ekonomického řízení v EU –  sadu šesti návrhů již schválili na svém březnovém zasedání a následně jej odsouhlasila i Evropská rada. Ministři budou nyní debatovat o tzv. „scoreboardu“ – sadě ukazatelů a jejich hodnotách, pomocí kterých se v budoucnu budou sledovat vnitřní i vnější makroekonomické nerovnováhy členských států EU.

Diskutovat se bude i o aktuálním vývoji a finanční stabilitě zemí eurozóny – předpokládá se, že debata bude zaměřena zejména na ekonomickou situaci v Portugalsku ve světle nedávných politických změn. Očekává se také reakce na aktuálně zveřejněný irský program opatření pro finanční sektor, případně diskuse o situaci Řecka a naplňování cílů domluvených v rámci půjčky EU a MMF. Krátce se budou ministři věnovat žádosti Rumunska o preventivní pokračující program v rámci nástroje EU na podporu platebních bilancí (BoP).

Jako každý rok připraví neformální ECOFIN pozici EU pro jarní zasedání G20 ministrů financí a guvernérů centrálních bank (16.dubna) a zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky 14.-15.dubna ve Washingtonu. Společnou pozici EU k činnosti a aktuálním úkolům MMF z pohledu EU představí předseda Rady ECOFIN před Mezinárodním měnovým a finančním výborem (IMFC), který je poradním orgánem Rady guvernérů MMF.

Důležitým tématem ECOFINu bude situace na komoditních trzích. V několika uplynulých letech byly ceny na světových trzích poměrně nestálé, ceny některých komodit dosahují maxima. Ministři se zaměří na aktuální stav na komoditních trzích, věnovat se budou i otázkám případné budoucí regulace trhů s komoditními deriváty.

Neformální ECOFIN bude první příležitostí pro setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank s předsedy nových orgánů dohledu nad finančním trhem EU – ESRB, EBA, ESMA a EIOPA. O své hodnocení práce orgánů, které byly ustaveny k 1. lednu 2011 jako součást reformy dohledu nad finančním trhem EU, se s ministry podělí i odborníci na dohledovou architekturu profesor Alexandre Lamfalussy a Jacques de Larosière, kteří jsou na neformální ECOFIN pozváni maďarským předsednictvím jako hosté.

Probírána bude i otázka zátěžových testů finančního sektoru – první celoevropské zátěžové testy bankovního sektoru provedl Evropský výbor pro bankovní dohled v roce 2010, Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) se nyní zabývá novou, přísnější sadou zátěžových testů, které by měly podat odpověď na otázku, jakého pokroku bylo dosaženo a kde je třeba v práci pokračovat. Připravovány jsou i testy pro sektor pojišťovnictví – o nich bude ministry informovat zástupce Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA).

V posledních měsících reagovala EU na hospodářskou a finanční krizi několika klíčovými opatřeními – Radou EU byl přijat jednak balíček posilující správu hospodářských záležitostí, fiskální disciplínu a sledování makroekonomických nerovnováh v EU – tzv. balíček k ekonomickému řízení v EU, jednak Evropská rada schválila vytvoření trvalého mechanismu stability pro eurozónu – Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Některé členské státy se přihlásily k Paktu Euro Plus přijatém na březnové Evropské radě. Ministři si vyslechnou názory a hodnocení pozvaných zástupců mezinárodních finančních institucí na provedené kroky a opatření přijatá EU – svůj pohled z vnějšku představí generální tajemník OECD Angel Gurría a první náměstek generálního ředitele MMF John Lipsky.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.