Pravidelné setkání ministrů financí a hospodářství zemí EU (Rada ECOFIN) se bude konat 15. března 2011 v Bruselu

Pravidelné setkání ministrů financí a hospodářství zemí EU – Rada ECOFIN – se bude konat  15. března 2011 v Bruselu. Českou delegaci povede ministr financí Miroslav Kalousek.

Březnová Rada ECOFIN bude zejména pokračovat v projednávání 6 návrhů k ekonomickému řízení a posílení koordinace hospodářských politik v EU. Reforma, kterou dostali ministři za úkol připravit, zahrnuje oblast rozpočtového dohledu, dohledu nad makroekonomickými nerovnováhami a stanovení minimálních požadavků a pravidel pro národní fiskální rámce členských států EU. Ministři budou diskutovat o dosud otevřených otázkách s cílem nalézt kompromisní řešení a celý balíček odsouhlasit. Jedním ze zásadních bodů navrhované reformy, jež považuje řada členských států za stěžejní prvek celého balíčku, je aktivace dluhového kritéria Paktu o stabilitě a růstu. Návrhy by měla následně schválit Evropská rada, která bude zasedat ve dnech 24.-25. března. Shoda s Evropským parlamentem by měla být dosažena do léta.

Ministři financí se také v rámci hodnocení provádění Paktu o stabilitě a růstu dotknou opatření podnikaných Polskem a Maďarskem v rámci procedury při nadměrném schodku (EDP).

Rada se bude zabývat návrhem nařízení o krátkých prodejích a některých aspektech swapů úvěrového selhání, zejména dalším postupem zavádění nové regulace v této oblasti. Cílem návrhu je omezit některé rizikové faktory krátkých prodejů a obchodů se swapy úvěrového selhání, a to prostřednictvím harmonizace a zavádění nových požadavků na tyto operace. Současně jsou navrhovány nové pravomoci regulatorních orgánů v této oblasti, a to jak na úrovni národních orgánů dohledu, tak v případě Evropského orgánu pro cenné papíry (ESMA).

Dále se ministři vrátí v podobě závěrů Rady k výsledkům proběhnuvší konference OSN ke změnám klimatu v mexickém Cancúnu, konkrétně k tématu  financování boje s klimatickou změnou. Zaměří se jak na otázku krátkodobého, tak dlouhodobého financování (po roce 2012), a připomenou rozhodnutí o založení Zeleného klimatického fondu. Ke klimatické změně a výstupům prosincové konference v Cancúnu budou zároveň o den dříve přijímat své závěry ministři pro životní prostředí.

Rada ECOFIN bude ze strany komisaře Michela Barniera informována o pokroku v oblasti reforem finančního trhu EU, kterého se za první rok fungování současné Evropské komise podařilo dosáhnout. Ministři budou také seznámeni s výsledky setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20, které se konalo ve dnech 18.-19. února 2011 v Paříži.

Při okraji nadcházející Rady ECOFIN se – stejně jako v únoru – uskuteční zasedání rozšířené Euroskupiny, hovořit se bude o  Evropském mechanismu stability (ESM), jehož finální podobu by měly potvrdit hlavy států a vlád na březnovém summitu.