CZ EN

Ministři financí EU se v Bruselu sejdou na zasedání Rady Ecofin

V úterý 10. února se v tomto roce již podruhé sejdou ministři financí a hospodářství zemí EU na jednání Rady Ecofin. Zasedání bude předsedat ministr financí České republiky Miroslav Kalousek. Se svými kolegy se bude kromě dalších věnovat také otázkám souvisejícím s přípravou jarní Evropské rady – premiéři členských zemí zasednou k jednacímu stolu 19.-20. března 2009.

Ministři financí evropské sedmadvacítky si na zasedání Rady Ecofin vymění názory na to, jak dosud probíhá provádění národních opatření na podporu hospodářské aktivity v rámci Plánu evropské hospodářské obnovy. Tím mimo jiné připraví půdu pro hodnocení stabilizačních a konvergenčních programů, které je plánováno na březnové zasedání. Ministři se vyjádří také k finančním aspektům návrhů na zesílenou podporu energetických projektů, vysokorychlostního internetu a nových výzev v zemědělství z rozpočtu EU, které Evropská komise zveřejnila 28. ledna 2009.

V rámci schváleného Plánu obnovy vyvstal z prosincové Evropské rady pro ministry financí úkol, aby našli řešení pro uplatňování snížených sazeb DPH v určitých odvětvích. V souladu s harmonogramem agendy Rady Ecofin, představeným na lednovém zasedání, budou ministři tentokrát diskutovat o sektorech, kterých by se aplikace snížených sazeb mohla týkat. Důležitým faktorem při jejich výběru je důraz na podporu růstu a zaměstnanosti. Ministři si zároveň vytyčí směr dalších prací v této oblasti.

Hlavním příspěvkem Rady Ecofin pro jarní Evropskou radu bude Dokument o klíčových otázkách v hospodářské a finanční oblasti pro rok 2009. Na nadcházejícím zasedání budou ministři jednat o jeho struktuře a hlavních tématech.  Samotný text pak bude projednán a schválen o měsíc později, tedy na březnovém zasedání Rady Ecofin.

V  návaznosti na zprávu Komise by Rada měla přijmout závěry k přezkumu jednotného trhu EU.

Tradičním tématem únorového zasedání Rady Ecofin je schválení doporučení Rady k udělení absolutoria Evropské komisi za plnění rozpočtu EU za rok 2007. Doporučení Rada schvaluje na základě zprávy Evropského účetního dvora. Ministři s ní byli seznámeni již na prosincovém zasedání.

Ministři rovněž přijmou, na základě Zprávy o pokroku Evropské komise, závěry Rady k projektu SEPA (Jednotný eurový platební prostor).

V průběhu pracovní snídaně povedou ministři neformální diskusi o hospodářské a finanční situaci. Při pracovním obědě si vymění názory na další směřování Lisabonské strategie po roce 2010 s důrazem na ekonomické aspekty.

Radka Kohutová,
tisková mluvčí MF ČR pro CZ PRES

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.