CZ EN

Společné prohlášení předsednictví Rady ECOFIN a Evropské komise o fiskálním balíčku, který přijal lotyšský parlament 16. června 2009

Předsednictví a Evropská komise vítají nový fiskální balíček pro rok 2009 a 2010, který dnes přijal lotyšský parlament.

Je to odvážný a ambiciózní krok směřující k odstranění fiskální nerovnováhy. Pozitivně hodnotíme zejména fakt, že tento balíček má podporu sociálních partnerů. To ukazuje, že klíčové zúčastněné subjekty si uvědomují potřebu rázných opatření v dnešní složité hospodářské situaci a jsou odhodlány taková opatření podniknout, což je zásadní.

Zdůrazňujeme, že provádění a úplná realizace těchto opatření je nezbytná k dosažení rozpočtové konsolidace plánované na rok 2009 a 2010 (ve výši 500 milionů latů nebo 4 % HDP ročně). Třebaže naléhavá potřeba jednat může v současné situaci do jisté míry ospravedlnit přijetí jednorázových opatření v roce 2009, je třeba okamžitě zahájit práci na trvalých opatřeních za účelem udržitelného snížení rozpočtového schodku a posílení konkurenceschopnosti lotyšského hospodářství v roce 2010 a v následujících letech. V tomto ohledu je důležité rozhodnutí vymezit spolufinancování ze strukturálních fondů EU, neboť zajišťuje přístup k prostředkům Unie, jež budou využity na výdaje za účelem zvýšení produktivity. V návaznosti na současný fiskální balíček je klíčové, aby Lotyšsko vytvořilo důvěryhodnou střednědobou rozpočtovou strategii, která by zajistila snížení rozpočtového deficitu pod maastrichtské kritérium 3 % HDP do roku 2012.

V následujících dnech budou dnes přijatá rozpočtová opatření podrobně vyhodnocena, a to na základě analýzy provedené Evropskou komisí, v těsné součinnosti s Mezinárodním měnovým fondem a ve spolupráci s lotyšskými úřady. Následně bude bezodkladně přijato rozhodnutí o vyplacení další tranše v rámci finanční pomoci EU při problémech s platební bilancí.

Radka Kohutová,
tisková mluvčí MF ČR pro CZ PRES

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.