CZ EN

Tisková zpráva MF ČR před jednáním Rady ECOFIN dne 2. prosince 2008 v Bruselu

Dne 2. prosince 2008 proběhne v Bruselu zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN). Českou delegaci povede náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Poslední ECOFIN za francouzského předsednictví se ponese ve znamení přípravy Evropské rady 11.-12. prosince 2008. Ministři financí nejprve pro summit EU připraví příspěvek o koordinované akci na podporu evropského hospodářství, které citelně zasáhla nedávná finanční krize. Základem pro diskusi ministrů bude Evropský plán hospodářské obnovy zveřejněný minulý týden Evropskou komisí, kde se navrhuje okamžitá injekce z rozpočtu členských států i EU a řada dlouhodobých strukturálních opatření. V rámci přípravy druhého příspěvku pro Evropskou radu - k finanční krizi - ministři financí zhodnotí dosavadní pokrok v opatřeních ke zvýšení stability finančního sektoru EU a vytýčí další potřebné kroky. Řeč bude také o zapojení EU do prací na reformě mezinárodní finanční architektury, na jejíž nutnosti se v listopadu shodli světoví lídři.

Další část jednání Rady ECOFIN bude věnována daním. Nejprve se ministři budou zabývat návrhem na změnu směrnice o společném systému DPH v oblasti snížených sazeb. Návrh má umožnit všem členským státům uplatňovat dle vlastního uvážení snížené sazby DPH na místně poskytované služby s vysokým podílem lidské práce (např. restaurační služby či bytová výstavba). Následně budou ministři informováni, jak postupuje projednávání v listopadu zveřejněného návrhu revize směrnice o zdanění příjmů z úspor, která má omezit daňové úniky v této oblasti. Posledním daňovým bodem je pravidelná zpráva skupiny, která bdí nad dodržování Etického kodexu pro zdanění podniků členskými státy.

V závěru jednání představí Evropský účetní dvůr svou zprávu o plnění rozpočtu EU za rok 2007.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.