CZ EN

ECOFIN: Ministři financí schválili další tři plány obnovy za 32,2 miliardy eur

Hlavním bodem videokonferenčního jednání ministrů financí Evropské unie v rámci Rady ECOFIN bylo schválení dalších tří národních plánů obnovy. V již čtvrtém kole schvalování byly ministry financí schváleny plány Estonska, Finska a Rumunska, a to v celkové výši 32,2 mld. EUR.

Rada ECOFIN tak již schválila národní plány obnovy celkem 19 členským zemím za 413,2 miliardy EUR. Celkový objem finančních prostředků připravených v nástroji na podporu oživení a odolnosti (RRF) činí 672,5 mld. EUR. Ke schválení svůj plán obnovy předložilo už 26 z 27 členských států EU. Posledním státem bez předloženého plánu zůstává Nizozemsko.

Česká republika má svůj národní plán obnovy schválen od 6. září 2021. Z mimořádného krizového fondu EU bychom měli v letech 2021-2026 čerpat až 7,1 miliardy EUR, tedy zhruba 180 miliard korun. Na konci září jsme přitom z Bruselu v rámci předfinancování obdrželi 13% zálohu ve výši 915 milionů eur. „Předfinancovaná částka odpovídající zhruba 23,7 miliardám korun bude rozdělována jednotlivým rezortům podle reálně uskutečněných investic. Aktuálně počítáme například s 15 miliardami na dopravní projekty nebo s 1,2 miliardy na digitalizaci stavebního řízení,“ říká k českému plánu obnovy ministryně financí Alena Schillerová. Český plán obnovy je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Největší část, zhruba 91 mld. Kč, je určena na fyzickou infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci. Dalšími oblasti jsou vzdělávání a trh práce, digitální transformace, podpora podnikání či věda a výzkum.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.