CZ EN

Ecofin: Ministři financí projednali systém financování rozvojové pomoci a pokračovali v diskusi o ekonomickém oživení v EU

Na dnešní neformální videokonferenci Ecofin debatovala Alena Schillerová s dalšími ministry financí o hospodářské a finanční situaci v Evropské unii. Jednotliví ministři dále informovali o dokončování Národních plánů obnovy a tématem byl také způsob financování nástroje Příští generace EU.

K výhledům na postupné oživování ekonomik členských států ministryně financí Alena Schillerová uvedla: „Naše nejnovější makroekonomická predikce potvrdila letošní očekávaný růst české ekonomiky o 3,1 %. Věřím, že květnová predikce Evropské komise tento výhled potvrdí. Úspěšně pokračující očkování obyvatel bezpochyby urychlí zlepšení epidemické situace, která půjde ruku v ruce také s hospodářským oživením nejen v ČR, ale i v zahraničí“.

Co se týče národních plánů obnovy, členské státy v současné době dokončují dle schváleného harmonogramu své návrhy. Odevzdat Evropské komisi by je měly do konce dubna. Tématem jednání byl také Nástroj pro obnovu Next Generation EU (NGEU), který by měl kompenzovat ekonomické a sociální škody způsobené pandemií Covid-19. Úkolem programu Next Generation je zajistit zelenější a odolnější Evropu tím, že na podporu evropské ekonomiky alokuje v letech 2021-2026 až 806 miliard EUR formou grantů a úvěrů. Finanční prostředky bude Komise získávat na kapitálových trzích.

Ministři financí rovněž diskutovali budoucí systém financování rozvojové pomoci a většina ministrů v této věci podpořila klíčovou úlohu Evropské investiční banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj. „Nová architektura rozvojové pomoci by měla zajistit pobídky pro aktivní zapojení menších národních rozvojových bank a současně by měla přinést efektivnější využití stávajících zdrojů,“ doplnila Alena Schillerová.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.