CZ EN

Daňové otázky na jednání ministrů financí

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš zastupoval ČR na jednání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (ECOFIN), které proběhlo 8. listopadu 2016 v Bruselu. Ministři financí zemí EU se na svém pravidelném zasedání věnovali daňovým otázkám, boji proti praní peněz a financování terorismu. Vicepremiér Babiš jednal v Bruselu rovněž s vyjednavačem Komise pro Brexit Barnierem.

Ministři financí diskutovali o souboru nových pravidel pro zdanění právnických osob. Cílem je vytvořit modernější a spravedlivější systém zdanění společností, zmenšit rozdíly mezi členskými a nečlenskými státy EU v oblasti zdanění a zvýšit daňovou jistotu pro společnosti působící ve více zemích v rámci jednotného trhu. Konkrétně se jedná o čtyři návrhy: směrnice pro společný základ daně z příjmu, směrnice pro společný konsolidovaný základ daně z příjmů, směrnice řešící hybridní nesoulady a směrnici o mechanismu řešení sporů v oblasti dvojího zdanění. „ČR obecně podporuje návrhy, které povedou k větší efektivitě výběru daní a omezí možnosti vyhýbaní se daňové povinnosti, proto můžeme některé návrhy např. pravidla pro společný základ daně podpořit“, uvedl ministr Babiš.

Rada ECOFIN přijala závěry věnované otázce tzv. nespolupracujících třetích zemí v daňové oblasti tzv. „daňových rájů“. Ministři budou dále jednat o nastavení pravidel, kritérií a způsobu, jakým budou třetí země podrobeny hlubšímu přezkumu a případně zařazeny na seznam nespolupracujících zemí. Listina nebude mít pouze negativně-reputační účinek pro dotčené země, ale dá EU možnost vůči těmto zemím uplatnit tvrdší postoj než je tomu doposud. „ČR vítá tento krok v kontextu boje proti daňovým únikům a nelegální daňové optimalizace“, přiblížil český ministr financí.

Ministři byli seznámeni s dosaženým pokrokem při jednání o novele směrnice o předcházení zneužití finančního systému k praní špinavých peněz nebo financování terorismu. Oblasti, ve kterých Komise navrhla úpravy, by se měly dotknout mj. oblasti předplacených platebních karet, virtuálních měn, spolupráce finančně analytických útvarů nebo vztahů se třetími zeměmi, které jsou z hlediska legalizace peněz pocházejících z trestné činnosti vysoce rizikové.

Na okraj Rady ECOFIN uskutečnil první místopředseda vlády Andrej Babiš bilaterální jednání s hlavním vyjednavačem Evropské komise pro vystoupení Spojeného království z EU Michelem Barnierem. „Z hlediska ČR je klíčové, aby se Brexit nedotkl práv českých občanů pracujících ve Velké Británii ani volného obchodu“, zdůraznil ministr Babiš. „Je naším zájmem, aby Brexit do roku 2020 neměl žádný vliv na společný rozpočet EU“, doplnil vicepremiér Andrej Babiš.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.