CZ EN

Ministerstvo financí vyhrálo arbitráž o Union banku

Ministerstvo financí dnes obdrželo arbitrážní rozsudek londýnského tribunálu ve věci mezinárodní žaloby společnosti Investmart B. V. proti České republice, ve kterém italsko-holandský investor požadoval částku, která by k dnešnímu dni včetně úroků dosahovala téměř 7 mld. Kč.

Arbitrážní nález nárok investora zcela zamítá a výslovně konstatuje, že Česká republika neporušila žádnou svoji mezinárodněprávní povinnost. Hlavní líčení probíhalo v Londýně v listopadu 2008. „Líčení mělo zásadní význam pro změnu vnímání České republiky jako státu, který trvale porušuje práva zahraničních investorů, a věřím, že bude postupně klesat počet žalob proti České republice. Ukazuje se, že důrazná strategie Ministerstva financí vede k účinné obraně ekonomických zájmů České republiky. V této souvislosti chci ocenit podíl svého předchůdce Miroslava Kalouska na této úspěšně ukončené arbitráži“, uvádí ministr financí Eduard Janota.

Tímto verdiktem je definitivně uzavřena významná bankovní arbitráž, ve které zahraniční investor, poté co obdržel souhlas ČNB s podnikáním na bankovním trhu v České republice, namítal nerovné zacházení ze strany Ministerstva financí ČR, které mělo spočívat v tom, že Union banka neobdržela veřejnou podporu srovnatelnou s pomocí poskytnutou konkurenčním bankám.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.