CZ EN

Neformální zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank 9. a 10. září 2022 v Praze

Ve dnech 9. a 10. září se v Praze uskuteční neformální zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank členských států EU. Jednání povede ministr financí Zbyněk Stanjura. Za Českou národní banku se zúčastní guvernér Aleš Michl.

První jednací den bude věnován dopadům ruské agrese vůči Ukrajině. Na pracovním obědě budou ministři diskutovat zajištění krátkodobých finančních potřeb Ukrajiny. Debata bude věnována jak otázce poskytnutí další makrofinanční pomoci Ukrajině, tak nastavení rámce pro dlouhodobou obnovu Ukrajiny. Následná společná debata ministrů a guvernérů bude orientována na ekonomické a finanční dopady ruské agrese na Ukrajině na vnitřní trh EU. Předmětem debaty budou nástroje, které mají ministři a guvernéři k dispozici ke zmírnění negativních dopadů ruské agrese v hospodářské oblasti. Klíčovou otázkou budou především možnosti minimalizace dopadů vysokých cen energií způsobených ruskou agresí a souvisejícím vývojem na hospodářskou situaci a sociální soudržnost v rámci EU.

Tématy druhého jednacího dne, kterého se účastní pouze ministři, budou zdravá fiskální politika pro budoucnost a rozsah harmonizace oblasti přímých daní v rámci EU.

Debata o fiskální politice by se měla soustředit na zajištění dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí členských států EU v kontextu probíhající debaty o změně nastavení fiskálních pravidel. 

V rámci posledního tématu si ministři vymění názory na možný budoucí vývoj v oblasti přímých daní v rámci EU. Konkrétně se zaměří na otázku nutnosti harmonizaci pravidel a možných alternativních přístupů k oblasti regulace přímých daní na evropské úrovni.

Příští řádné zasedání Rady ECOFIN se uskuteční dne 4. října v Lucemburku.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.