CZ EN

Videokonference Rady ECOFIN dne 28. října 2021

Ve čtvrtek 28. října proběhne mimořádné zasedání ministrů financí zemí Evropské unie. Na jednání, které proběhne prostřednictvím videokonference, bude Českou republiku zastupovat místopředsedkyně vlády a ministryně financí, paní Alena Schillerová. Jediným diskusním bodem bude schválení národních plánů obnovy pro Estonsko, Finsko a Rumunsko.

Rada ECOFIN, která se mimořádně setká prostřednictvím videokonference, bude mít na programu jednání jediný bod věnovaný implementaci Nástroje pro oživení a odolnost v rámci širšího úsilí o hospodářskou obnovu EU. Konkrétně by ministři financí měli diskutovat a politicky schválit prováděcí rozhodnutí Rady k dalším třem národním plánům obnovy v případě Estonska, Finska a Rumunska.

Národní plány obnovy byly zpracovány a předloženy již 26 státy z celkových 27 zemí Evropské unie. K 19 z nich již bylo přijato tzv. implementační rozhodnutí Rady, jehož prostřednictvím jsou národní plány obnovy schvalovány. Přijetí implementačního rozhodnutí Rady je také podmínkou pro vyplacení tzv. předfinancování (zálohy) na realizaci projektů uvedených v národních plánech obnovy. K 20. říjnu již 16 členských států včetně ČR, která na konci září obdržela 915 milionů EUR (cca 23,7 mld. Kč), obdrželo vyžádané předfinancování.

Nejbližší řádné zasedání ministrů financí EU proběhne prezenčně dne 9. listopadu 2021 v Bruselu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.