CZ EN

Kontrolní akce č. 15/13 „Státní dluh a výdaje na jeho financování“

Nejvyšší kontrolní úřad provedl v době od května do listopadu 2015 kontrolní akci č. 15/13 „Státní dluh a výdaje na jeho financování“.

Cílem kontroly kontrolní akce č. č. 15/13 „Státní dluh a výdaje na jeho financování“ bylo prověřit údaje vykazované ve státním závěrečném účtu a ve finančních výkazech v souvislosti se státním dluhem a prověřit výdaje spojené s jeho financováním; prověřit tvorbu rezervy peněžních prostředků a její užití při financování státního dluhu; prověřit vykazování operací s finančními deriváty u cizoměnových dluhopisů a další operace související s řízením státního dluhu.

Ministerstvo financí postupovalo v kontrolovaném období v souladu s právními předpisy s výjimkou nevýznamného pochybení při inventarizaci některých bankovních účtů. MF rovněž splnilo opatření přijatá k odstranění nedostatků zjištěných při předchozí kontrolní akci č. 10/11. V kontrolním závěru bylo konstatováno, že řízení státního dluhu vykazuje v kontrolovaném období posun k vyšší efektivitě správy státního dluhu.

Nejvyšší kontrolní úřad pouze kriticky zhodnotil postup využití nečerpaných úrokových výdajů kapitoly 396 – Státní dluh k převodům do rozpočtů jiných kapitol státního rozpočtu. Upozornil rovněž na negativní dopad u některých swapových transakcí uzavřených pro zajištění plateb v zahraničních měnách.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.