CZ EN

Otevřená data Ministerstva financí: Praktický návod k jejich publikaci

Aktivní zpřístupňování informací a dat, která mají státní orgány a veřejné instituce k dispozici pro veřejnost, se stává standardem komunikace státní správy s občany. Usnesením vlády ze dne 14. září 2011 č. 691 došlo k připojení ČR k mezinárodní iniciativě Partnerství pro otevřené vládnutí (OGP). V rámci dalších navazujících aktivit ČR v této oblasti pak byl zpracován Akční plán České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí, který vláda schválila svým usnesením ze dne 4. dubna 2012 č. 243 a který v části III./3. uvádí jako jeden ze závazků Zpřístupnění dat a informací.

Uvedený dokument popisuje projekt publikace otevřených dat Ministerstva financí ČR.

Prvním krokem k publikaci otevřených dat bylo vytvoření interního předpisu, který definuje role, odpovědnosti, celý proces publikace a technické parametry katalogu. Příslušnou směrnici lze najít v odkazu. V návaznosti na přijetí směrnice byl zpřístupněn v lednu 2015 Katalog otevřených dat MF.

Během otevírání dat je vhodné využívat dobré praxe z jiných zemí a komunikovat s odbornou veřejností, která se otevřenými daty dlouhodobě zabývá. Dále je pak vhodné využívat zkušeností ostatních organizací, které se rozhodly otevírat svá data. Hlavním gestorem otevřených dat je Ministerstvo vnitra, které má v širším pojetí tzv. eGovernmentu zlepšit fungování státní správy skrze její elektronizaci.

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.