CZ EN

Ministerstvo financí vydává Zprávu o činnosti a výsledcích strategických společností s majetkovou účastí státu, státních podniků a národního podniku za rok 2019

Ministerstvo financí v návaznosti na schválení Strategie vlastnické politiky státu poprvé v historii připravilo Zprávu o činnosti a výsledcích strategických společností s majetkovou účastí státu, státních podniků a národního podniku. Stát i veřejnost díky tomu poprvé mají k dispozici ucelený přehled těchto firem včetně stěžejních finančních ukazatelů jako je EBITDA, informací o personálním obsazení řídících orgánů nebo o zastoupení mužů a žen.

Stát v roce 2019 vykonával vlastnická a zakladatelská práva ve strategických společnostech prostřednictvím 7 rezortů, kterými jsou Ministerstvo financí, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo dopravy, Ministerstvo obrany, Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo pro místní rozvoj. Z údajů poskytnutých těmito resorty plyne, že portfolio společností považovaných těmito resorty za strategické tvořilo ke 31.12.2019 celkem 34 společností, z toho 16 akciových společností, 16 státních podniků, 1 národní podnik a 1 státní organizace.

Strategické společnosti České republiky v roce 2019 vykázaly hospodářský výsledek po zdanění v souhrnné výši 25 189 mil. Kč a spravovaly aktiva v celkové výši 1 124 468 mil. Kč. Z hlediska příjmů plynoucích státu odvedly sledované firmy do fondu zakladatele, respektive vyplatily dividendu v celkové výši 13 412 mil. Kč. Mezi společnosti, které vyplatily největší objemy finančních prostředků ve formě dividendy, patří ČEZ, a.s. (9 010 mil. Kč), Letiště Praha, a.s. (1 658 mil. Kč), ČEPS, a.s. (1 100 mil. Kč), ČEPRO, a.s. (934 mil. Kč), MERO ČR, a.s. (531 mil. Kč).

Bližší přehled o jednotlivých společnostech najdete ve Zprávě o činnosti a výsledcích strategických společností s majetkovou účastí státu, státních podniků a národního podniku za rok 2019 (.PDF, 8132 kB).

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.