CZ EN

MP/18/2020 - Poplatek za komunální odpad – Určení osoby poplatníka v případě spoluvlastnictví nemovitosti

Dotaz:

Kdo je poplatníkem poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (dále jen „poplatek za komunální odpad“), v případě, že stavbu určenou k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům (dále jen „nemovitost“), vlastní více spoluvlastníků, a k trvalému pobytu je v nemovitosti přihlášen pouze jeden z nich?

Odpověď:

Zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o místních poplatcích“) vymezuje dva okruhy poplatníků poplatku za komunální odpad. V ust. § 10b odst. 1 písm. a) tohoto zákona je stanoveno, že poplatek za komunální odpad platí fyzická osoba přihlášená v obci, tj. mimo jiné osoba, která má v obci trvalý pobyt, a podle písm. b) cit. ust. poplatek dále platí fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům, ve kterých není přihlášená žádná fyzická osoba, a to ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu; má-li ke stavbě určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinnému domu vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně.

U první skupiny poplatníků je existence poplatkové povinnosti vázána na trvalý pobyt v obci. U druhé skupiny na vlastnictví stavby vymezené v ust. § 10b odst. 1 písm. b) zákona o místních poplatcích, ve které není přihlášená k pobytu žádná fyzická osoba.

Lze tedy uvést, že pokud má vlastnické právo k nemovitosti více osob a pouze jedna z těchto osob je v nemovitosti přihlášena k trvalému pobytu, je v postavení poplatníka poplatku za komunální odpad tato osoba, a na ostatní spoluvlastníky se v takovém případě poplatková povinnost nevztahuje.

(Pozn.: „Zákonem č. 543/2020 Sb., kterým se mění zákony v souvislosti s přijetím zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností, byl poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů k 31. 12. 2020 zrušen a nahrazen poplatkem za obecní systém odpadového hospodářství a poplatkem za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci.“)

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.