CZ EN

MP/09/2020 - Poplatek za komunální odpad - Vzor rozhodnutí o prominutí místního poplatku z moci úřední

Dotaz:

Může obecní úřad v případě plošného zasažení České republiky epidemií prominout všem občanům obce místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (dále jen „poplatek za komunální odpad“)?

Odpověď:

Epidemie, zasahující celé území České republiky, je mimořádnou událostí ve smyslu ust. § 16b odst. 1 zák. č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o místních poplatcích“). Obecní úřad je, s přihlédnutím k individuálním okolnostem v obci, v takovém případě v souladu s ust. 16b zákona o místních poplatcích a ust. § 259 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, oprávněn z moci úřední rozhodnout o prominutí poplatku za komunální odpad zcela nebo zčásti všem poplatníkům obce, vymezeným v ust. § 10b odst. 1 písm a), b) zákona o místních poplatcích. V rozhodnutí je třeba mj. uvést poplatkové období, kterého se prominutí týká. Prominout lze též příslušenství místního poplatku.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.