CZ EN

MP/09/2018 - Vyměření místního poplatku za komunální odpad zemřelému poplatníkovi

Dotaz:

Správce poplatku vyměřil platebním výměrem místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, který byl doručen poplatníkovi na adresu jeho trvalého pobytu marným uplynutím úložní doby (doručeno právní fikcí). Jak bude správce poplatku postupovat, jestliže následně zjistil, že poplatník zemřel, a to již v roce předcházejícím kalendářnímu roku, za který mu byl místní poplatek vyměřen?

Odpověď:

Správce poplatku bude postupovat podle ustanovení § 105 daňového řádu, neboť v daném případě se jedná o nicotné rozhodnutí. Podle citovaného ustanovení je rozhodnutí nicotné, mimo jiné v případě, že trpí vadami, jež je činí zjevně vnitřně rozporným nebo právně či fakticky neuskutečnitelným.
Uvedené stanovisko vychází z rozhodnutí rozšířeného senátu NSS ze dne 13. 5. 2008, čj. 8 Afs 78/2006-74, podle něhož „Pokud správce daně dodatečným platebním výměrem doměřil daň z příjmu fyzických osob zemřelému (zaniklému daňovému subjektu), představuje tato skutečnost takovou vadu správního rozhodnutí, která způsobuje jeho nicotnost.“.

Nicotnost rozhodnutí na základě podnětu správce daně, který rozhodnutí vydal, prohlásí jemu nejblíže nadřízený správce daně.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.