CZ EN

Bilance roku 2016 (Tisková zpráva Celní správy)

Ve čtvrtek 26. ledna se u příležitosti Mezinárodního dne celníků ve vzdělávacím středisku Celní správy ČR konala tisková konference, na níž ministr financí Andrej Babiš, náměstkyně ministra financí Alena Schillerová a Milan Poulíček - generální ředitel Generálního ředitelství cel, společně představili nejen výsledky činnosti celní správy v loňském roce, ale i plány letošního roku. Doplňujícím programem byla ukázka zajištěných padělků, zvířecích trofejí a výstavka medailí, které byly v minulosti udělovány jako projev ocenění pracovníkům za jejich osobní přínos k organizaci.

Před tiskovou konferencí se uskutečnilo slavností oceňování nejlépe hodnocených příslušníků a zaměstnanců. Mezinárodní den celníků je ve světě oslavován od roku 1982 a je spojen s 1. zasedáním Rady pro celní spolupráci v Bruselu, které proběhlo v roce 1953 právě 26. ledna. V roce 1965 se členem WCO stalo i tehdejší Československo. WCO má v současné době 179 členů. V Rezoluci Rady pro celní spolupráci bylo mimo jiné zdůrazněno, že oslava není povinnost a závisí na každé celní správě, jaký způsob zvolí. Bylo doporučeno, že je vhodné v rámci oslav odměnit osoby, které se nejvíce zasloužily o rozvoj organizace v mezinárodní oblasti i ve vlastním výkonu celní služby. Důležité je zvýšit povědomí veřejnosti o práci celníků a vysvětlit jejich význam nejen jako represivní složky, ale zároveň jako službu a práci v zájmu veřejnosti.

O aktivní účasti Celní správy ČR ve WCO svědčí fakt, že v roce 2005 získalo Výcvikové zařízení služební kynologie celní správy v Heřmanicích statut regionálního střediska WCO (opravňuje ke školení zahraničních kynologů i udělování certifikátů WCO). Čeští celníci mají v současnosti i svého pracovníka přímo ve WCO (oblast sazebního zařazování zboží).

Podrobná informace o výsledcích v oblasti potírání nelegálního hazardu, dohledu nad dodržováním zákona o evidenci tržeb, analýza nárůstu výběru spotřebních daní a zajímavosti v oblasti pátrání, včetně konkrétních případů, jsou přílohou tiskové zprávy.

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.