CZ EN

Celní správa zabraňuje daňovým únikům na spotřebních daních (Tisková zpráva Celní správy)

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová a generální ředitel celní správy Milan Poulíček dnes zavítali na specializované pracoviště na vydávání tabákových nálepek a kontrolních pásek na lihoviny. Tato jedinečná agenda je pro celou Českou republiku zajišťována daňovým oddělením Celního úřadu pro Středočeský kraj územní pracoviště v Kutné Hoře.

„Těší mě, že výběr daní dlouhodobě narůstá. Velmi k tomu přispívá kvalitní práce celní správy, která jen za první pololetí letošního roku vybrala na daních přes 79 miliard Kč, což je o 9 miliard více než loni. Věřím, že nárůst bude pokračovat," uvedla Alena Schillerová poté, co se seznámila s praktickou správou spotřebních daní a každodenní činností úřadu.

Celní správa dlouhodobě pozitivně ovlivňuje trh s nelegálním dovozem tabáku, tabákových výrobků, jejich paděláním a nelegální výrobu. Podle údajů ze Studie SUN společnosti KPMG Česká republika, s. r. o. nelegální obchod v Evropské unii jen kvete a každá desátá zde vykouřená cigareta je rovněž ilegální (podíl černého trhu 9,8 % v roce 2015). Oproti těmto závěrům patří ČR díky aktivním zásahům celní správy vedle Dánska, Portugalska, Slovenska, Rakouska a Švýcarska do skupiny zemí s nejnižším výskytem nelegálních cigaret. Spotřebuje se zde osmkrát méně nelegálních cigaret než např. v Pobaltí.

„Celní správa v průběhu minulého roku řešila 150 případů v komoditě tabák a tabákové výrobky, které byly předány Policii ČR k zahájení trestního stíhání. Celkový únik na dani činil téměř 200 milionů Kč a doposud probíhá likvidace tabáku a tabákových výrobků z případů rozkrývaných v minulých letech," sdělil generální ředitel Milan Poulíček.

V minulém týdnu bylo na základě provedené analýzy Celně technickou laboratoří celní správy zjištěno chybné sazební zařazení 720 kg tabáku, který tento měsíc zadržel Celní úřad Praha Ruzyně. Pokud by bylo zboží uvedeno na trh jako žvýkací tabák, došlo by k daňovému úniku ve výši 2 mil. Kč.

Dalším velkým úspěchem je záchyt služebního psa Wikyho, který objevil v působnosti Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj více jak 50 000 kg nezdaněného tabáku. Přesné množství tabáku a únik na dani jsou zjišťovány v těchto dnech.

 

kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.