CZ EN

Komentář Ministerstva financí k základním ukazatelům vývoje penzijního připojištění v České republice k 31.3.2008

K 31.3.2008 dosáhl podle evidence Ministerstva financí celkový počet neukončených penzijních připojištění výše 3,990 mil., což představuje proti stavu ke konci roku 2007 nárůst o 1,4 %. V absolutním vyjádření se počet penzijních připojištění zvýšil proti konci roku 2007 o 54 tis. připojištění. Počet penzijních připojištění již bezmála dosáhl hranice 4 mil. připojištění a celý sektor penzijního připojištění si tak i v 1. čtvrtletí 2008 udržuje nadále svůj růstový trend, což potvrzuje i počet nově uzavřených penzijních připojištění ve výši 158 tis.

Se zvyšujícím se počtem penzijních připojištění úzce souvisí i stále rostoucí objem vypláceného státní příspěvku, který stát poskytuje ze zákona ve prospěch účastníků penzijního připojištění. Za 1. čtvrtletí bude státní příspěvek vyplacen v objemu 1,2 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 11 %. Ministerstvo financí růst předpokládalo a ve schváleném státním rozpočtu na rok 2008 jsou výdaje na státní přípěvek účastníkům penzijního připojištění rozpočtovány v objemu 5,1 mld. Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek se zvýšil o 1,4 % na 105 Kč.

Objem účastnických příspěvků (bez příspěvků zaměstnavatelů) dosáhl v 1. čtvrtletí roku 2008 výše 5,2 mld. Kč, což je o téměř 0,5 mld. Kč více než v 1. čtvrtletí předchozího roku. Dosavadní vývoj potvrzuje stálý růstový trend objemu účastnických příspěvků. Mírný pokles průměrného měsíčního příspěvku účastníka v 1. čtvrtletí o 2 % na 441 Kč způsobila vyšší srovnávací základna roku 2007, ve které se promítají tradičně vysoké příspěvky účastníků ve 4. čtvrtletí. Meziročně se průměrný měsíční příspěvek účastníka mírně zvýšil o 1,4 %.

Vzrůstá také počet penzijních připojištění, u kterých je průběžně (tj. od počátku připojištění) evidován alespoň jeden příspěvek zaměstnavatele svému zaměstnanci. K 31.3.2008 jejich počet již dosáhl 1,155 mil. připojištění; z toho aktuálně přispívají zaměstnavatelé na 868 tis. připojištění svým zaměstnancům. Na příspěvek placený zaměstnavatelem se státní příspěvek neposkytuje.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.