CZ EN

Návrh směrnice o platebních účtech

Evropská komise publikovala dne 8. května 2013 návrh směrnice o transparentnosti a porovnatelnosti poplatků souvisejících s platebními účty, změně platebního účtu a přístupu k platebním účtům se základními prvky.

V minulosti byla tato problematika již řešena: poskytovatelé platebních služeb byli motivováni k samoregulaci a v červenci 2011 bylo přijato doporučení Komise o přístupu k základnímu platebnímu účtu. K  pozitivnímu vývoji však podle názoru Komise došlo pouze v omezené míře, a proto Komise přijímá ohledně platebních účtů komplexnější a právně závazná opatření. Dotčená opatření mají podobu návrhu směrnice, aby bylo možné zohlednit různé podmínky v členských státech.

Opatření obsažená v návrhu směrnice se týkají tří oblastí:

  1. Transparentnost a srovnatelnost poplatků za platební účet – cílem je usnadnit spotřebitelům porovnání poplatků účtovaných poskytovateli platebních služeb v EU
  2. Změna poskytovatele platebního účtu – cílem je zavést jednoduchý a rychlý postup změny poskytovatele platebního účtu
  3. Přístup k platebnímu účtu – cílem je umožnit všem spotřebitelům z EU otevřít si v kterémkoli členském státě platební účet umožňující základní služby (úhrady, inkasa, výběry hotovosti, používání platební karty), nezávisle na členském státě původu.

 

Podrobnější informace viz tisková zpráva Evropské komise(česká verze) 

Související dokumenty:

 

Zdroj: MF - odbor Finanční trhy II - odd. 352 Platební služby a tržní infrastruktura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.