CZ EN

Úřední věstník EU – publikována novela směrnice UCITS IV a AIFM

Dne 31. května 2013 byla v Úředním věstníku Evropské unie publikována směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/14/EU, kterou se mj. mění směrnice 2009/65/ES o koordinaci právních a správních předpisů týkající se kolektivního investování (UCITS IV) a směrnice 2011/61/EU o správcích alternativních investičních fondů (AIFMD), pokud jde o nadměrné spoléhání se na ratingy („směrnice“).

Směrnice má za cíl snížit závislost na ratingu tím, že se ukládá obhospodařovatelům zavést taková opatření, aby se nespoléhaly výlučně nebo mechanicky na externí ratingy při posuzování kvality majetkových hodnot obsažených v majetku UCITS fondů („standardní fondy“) a AIF („jiné než standardní fondy“). Externí ratingy by nadále měly představovat pouze jeden za způsobů hodnocení, který by však neměl převažovat. Lhůta pro transpozici směrnice uplyne dne 21. prosince 2014. Směrnice se zapracovává v souvislosti s přijetím nového zákona upravujícího investiční společnosti a investiční fondy.

Související informace

  • Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/14/EU ze dne 21. května 2013, kterou se mění směrnice 2003/41/ES o činnostech institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění a dohledu nad nimi, směrnice 2009/65/ES o koordinaci právních a správních předpisů týkajících se subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (SKIPCP) a směrnice 2011/61/EU o správcích alternativních investičních fondů, pokud jde o nadměrné spoléhání se na ratingy – česká verze
  • Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/14/EU ze dne 21. května 2013, kterou se mění směrnice 2003/41/ES o činnostech institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění a dohledu nad nimi, směrnice 2009/65/ES o koordinaci právních a správních předpisů týkajících se subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (SKIPCP) a směrnice 2011/61/EU o správcích alternativních investičních fondů, pokud jde o nadměrné spoléhání se na ratingy – anglická verze

Zdroj: MF - odbor Finanční trhy II, oddělení Kapitálový trh

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.