CZ EN

Sázkové hry v roce 2012

Sázkové hry v roce 2012 – změny vyvolané novelou zákona o loteriích a jiných podobných hrách

Novela zákona o loteriích a jiných podobných hrách účinná od počátku roku 2012 přinesla pro stát
a obce celou řadu pozitivních změn v podobě:

  • zvýšení pravomocí obcí rozhodovat o umístění technických herních zařízení na svém území,
  • zvýšení příjmů státu a obcí na základě nově nastavených odvodů za souběžného zrušení pravomoci provozovatelů rozhodovat o příjemcích odvodů na tzv. „veřejné blaho“.

 

Nad rámec výše uvedeného vyvolaly změny v daňové oblasti zároveň i zrušení osvobození provozovatelů loterií a jiných podobných her od daně z příjmů.

Zvýšená ekonomická zátěž na provozovatele v roce 2012 v podobě vyššího odvodu a nově zavedeného zdanění se sekundárně odrazila ve významném snížení počtu povolených technických herních zařízení – především tzv. videoloterních terminálů. V průběhu roku 2012 bylo zrušeno povolení každého třetího technického herního zařízení, což v konečném čísle představuje snížení stavu o cca 28 000 těchto zařízení.

Zavedením nového odvodu, který nahradil v minulosti dílčím způsobem zneužívané odvody provozovatelů na veřejně prospěšné účely, dosáhly příjmy veřejných rozpočtů z odvodů z loterií a jiných podobných her za rok 2012 celkovou výši 7,7 mld. Kč (včetně příjmů ze správních poplatků). Z této částky byla do státního rozpočtu odvedena částka cca 2 mld. Kč a příjmy plynoucí do rozpočtů jednotlivých měst a obcí dosáhly výše cca 5,7 mld. Kč.

Graf - Příjmy státu a obcí z loterií a jiných podobných her v letech 2011 a 2012 (v mld. Kč)

Příjem z výtěžku z loterií za rok 2012 obdržely obce ve čtvrtletních intervalech. Příjem za poslední čtvrtletí roku 2012 obdržely obce v průběhu března a dubna letošního roku.

Graf - Příjmy státu a obcí z loterií a jiných podobných her v letech 2011 a 2012 (v mld. Kč)

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.