CZ EN

Upozornění na službu Dynamic Currency Conversion

V letních měsících vyráží řada občanů na zahraniční dovolenou. Místo hotovosti využívají lidé stále častěji platební kartu, což je pro ně pohodlnější a bezpečnější než převážet velkou částku v hotovosti. Použití platební karty v zahraniční však vyžaduje i jistou obezřetnost.

V zahraničí se můžete setkat se službou Dynamic Currency Conversion označovanou jako DCC. Služba je poskytována přímo obchodníkem, bankou obchodníka nebo provozovatelem bankomatu. DCC Vám může být nabídnuto v případě, že platíte kartou útratu v jiné měně, než v jaké je veden Váš platební účet. To samé platí, budete-li si v zahraničí vybírat hotovost z bankomatu.

Prakticky vypadá služba DCC následovně. Obchodník (případně bankomat) se Vás zeptá, zda si přeje platit v zahraniční měně, nebo v českých korunách. Mnozí z nás by v takovém případě zvolili českou korunu. Jsme na ni přece z domova zvyklí. Překvapivě to však většinou není dobrá volba.

Zásadní nevýhodou služby Dynamic Currency Conversion totiž je, že směnný kurz bývá ve většině případů méně výhodný, než směnný kurz poskytnutý Vaši českou bankou.

Návod je tak poměrně jednoduchý. Nejste-li si jisti, že Vám obchodník nebo bankomat nabízí výhodnější kurz než Vaše domácí banka, doporučujeme se použití služby Dynamic Currency Conversion vyvarovat.

Nebojte se v zahraničí kartu používat. Uvidíte-li však na platebním terminálu či v bankomatu podobnou nabídku, bude zpravidla výhodnější s díky odmítnout a pokračovat bez směny (platit v místní měně).

schéma

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.