CZ EN

Konvergenční program České republiky (březen 2007)

Konvergenční program ČR je zásadním strategickým dokumentem zpracovávaným Ministerstvem financí ČR. Dokument specifikuje základní souhrnné fiskální údaje a nejvýznamnější připravovaná opatření s rozpočtovým dopadem formou střednědobé fiskální strategie vlády.


Letošní aktualizace je v důsledku nedávného politického vývoje specifická. V červnu 2006 proběhly v ČR volby do poslanecké sněmovny Parlamentu. Vzhledem k jejich  těsnému výsledku nastalo dlouhé a obtížné vyjednávání o nové vládě. První vláda, kterou v září 2006 sestavil vítěz voleb – Občanská Demokratická Strana (ODS) - nedostala důvěru. To se podařilo až druhé vládě v lednu 2007, kterou tvoří koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Předkládaná aktualizace KP byla v listopadu 2006 zpracována ještě první vládou na základě platné právní úpravy, založena na schváleném Státním rozpočtu na rok 2007, Střednědobém rozpočtovém výhledu na rok 2008 – 2009, aktualizovaném Národním (lisabonském) programu reforem ČR a Národním strategickém referenčním rámci. Aktualizace vyšla z podzimních notifikací deficitu a dluhu sektoru vládních institucí a z vládní makroekonomické predikce, která byla využita pro makroekonomický rámec Státního rozpočtu na rok 2007 a jeho střednědobého výhledu. Avšak tato vláda, jak již bylo řečeno, nedostala důvěru a program nepředložila.

Nová (druhá) vláda z časových důvodů zpracovanou aktualizaci převzala a doplnila ji o strategické fiskální záměry svého vládního prohlášení, které jsou uvedeny v Kapitole 9. Je třeba zdůraznit, že kvantitativní scénář fiskálního vývoje v kapitolách 4, 6 a 7 je založen na platné právní úpravě a vychází z předpokladu dodržení schváleného rozpočtového výhledu a výdajových rámců. Kapitola 9 obsahuje zatím nekvantifikované záměry nové vlády, jejichž cílem je urychlení fiskální konsolidace v letech 2008 – 2009. Tato opatření budou rozpracována v návrhu státního rozpočtu na rok 2008 a  budou tedy obsahem příští aktualizace KP.

V důsledku politického cyklu došlo v minulém roce k uvolnění fiskální politiky a navzdory dobrým ekonomickým časům se letos ČR nepodaří splnit trajektorii snižování nadměrného deficitu tak, jak bylo doporučeno Radou v roce 2004 a potvrzeno při minulé aktualizaci KP.

Nová vláda má však ambiciózní cíl důsledné fiskální konsolidace, kterou chce nejen zastavit ale také zvrátit nepříznivý vývoj veřejných financí zejména v oblasti mandatorních výdajů. Zároveň si je také vědoma nutnosti dlouhodobé stabilizace veřejných financí, která vyžaduje urychleně na základě širokého politického konsensu provést důchodovou a zdravotnickou reformu.

Předložená aktualizace byla projednána v příslušných výborech obou komor Parlamentu ČR. Loňská doporučení byla Parlamentu ČR předána pro informaci v rámci návrhu státního rozpočtu na rok 2007.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.