CZ EN

Konvergenční program České republiky (květen 2004)

Konvergenční program ČR je zásadním strategickým dokumentem zpracovávaným Ministerstvem financí ČR. Dokument specifikuje základní souhrnné fiskální údaje a nejvýznamnější připravovaná opatření s rozpočtovým dopadem formou střednědobé fiskální strategie vlády.


Česká republika předkládá tímto svůj první Konvergenční program. Činí tak v souladu s nařízením Rady 1466/97, které určuje členským státům Evropské unie neúčastnícím se eurozóny povinnost předkládat konvergenční programy. Konvergenční program je zpracován v rámci procedury mnohostranného dohledu podle článku 99 Smlouvy o ES a v souladu s návrhem Hlavních směrů hospodářské politiky, jak jej Evropská komise konkretizovala pro Českou republiku počátkem letošního roku. ČR  vyjadřuje svůj zájem i nadále pokračovat v konzervativní strategii přistupování k eurozóně, blíže popsané ve společném dokumentu vlády ČR a České národní banky Strategie přistoupení České republiky k eurozóně z října 2003. Podle této strategie lze očekávat přistoupení ČR k eurozóně v horizontu let 2009-2010.

Z formálního hlediska Konvergenční program plně respektuje principy definované Evropskou komisí v dokumentu “2001 Code of Conduct“. Z obsahového hlediska však vláda ČR zatím nedokáže zajistit dodržení referenční úrovně fiskálního schodku stanoveného v Protokolu o postupu při nadměrném rozpočtovém schodku, ani požadavky Paktu stability a růstu na střednědobý cíl rozpočtové pozice v blízkosti vyrovnanosti nebo v přebytku. Důvodem je momentální fiskální situace a fiskální břemeno, které vláda bude řešit několikaletým programem konsolidace veřejných rozpočtů.

Konvergenční program je založen na vnějších předpokladech stanovených Evropskou komisí a vychází z  údajů státního rozpočtu pro rok 2004. Jeho východiskem je i fiskální notifikace z února 2004, která byla poskytnuta Komisi, a oficiální data Českého statistického úřadu dostupná v březnu 2004. Konvergenční program navazuje na Předvstupní hospodářský program ze srpna 2003, který prolonguje a aktualizuje.

 

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.