CZ EN

Ministerstvo financí přispívá k řešení problematiky podnákladových a podnákupních cen

Dnes se na Ministerstvu financí uskutečnil odborný seminář na téma podnákladových a podnákupních cen zemědělských a potravinářských výrobků. Zástupci potravinářských a zemědělských svazů, zástupci obchodníků, poslanci a poslankyně, jakož i zástupci státní správy z Ministerstva financí, Ministerstva zemědělství, Ministerstva průmyslu a obchodu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací společně jednali o řešení této problematiky v rámci současných legislativních mantinelů.

Společným dlouhodobým cílem je, aby čeští spotřebitelé mohli nakupovat české potraviny za férové ceny, ale aby také jejich producenti a obchodníci dosahovali spravedlivé odměny.

„Chtěla bych zdůraznit, že Ministerstvo financí v současné době neuvažuje o nějakých předem neprojednaných opatřeních v oblasti daní nebo zvýšené regulace, je však potřeba přijít s konkrétními kroky a úkoly, které přinesou jasné výsledky. Toho můžeme dosáhnout společnou diskusí všech dotčených subjektů na trhu i ve státní správě“ uvedla ministryně Schillerová.

Příkladem opatření v rámci současné legislativy je například i nově zpracovaná Metodická příručka ke kontrolám podnákladových a podnákupních cen. Tato příručka byla zpracována Ministerstvem financí v úzké spolupráci s GFŘ a SFÚ. I tato interní norma může zjednodušit a zefektivnit cenová šetření a kontroly a přispět tak k ochraně slabších účastníků obchodních vztahů.

Zároveň je Ministerstvo financí připraveno v mezích daných zákonem aktivně řešit případné protiprávní chování subjektů na trhu uplatňováním nástrojů patřících do jeho působnosti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.