CZ EN

Žádost o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb.

Žádost o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, č.j. MF-8370/2022/48

Dotaz:

„Dovolím si reagovat na Vaši Žádost o poskytnutí cenové informace ze dne 14.3.2022.

Níže zasílám odkaz na veřejně dostupné informace, z kterých vyplývá že záměrem ministerstva je kontrola marží čerpacích stanic.
https://cesky.radio.cz/ministerstvo-financi-zacne-od-utery-kontrolovat-marze-cerpacich-stanic-8744742

Na základě Vaší Žádosti a veřejně dostupných informací Vás prosím o následující
informace.

  1. Povinností naší společnosti je zasílat Finančnímu úřadu, spadajícímu pod ministerstvo financí, pravidelné měsíční Přehledy nákupů a prodejů PHM. Tento soubor obsahuje Vámi požadované informace předané FU i za měsíc únor. Proč si tyto informace ministerstvo nevyžádá od Finančního úřadu a musíme je znovu vyplňovat?
  2. Jak je možné, že součástí Vaší žádosti nejsou také informace o nákupních cenách naší společnosti včetně časových údajů o jednotlivých závozech?
  3. Bez informací o nákupních cenách nelze určit reálnou marži naší společností a nelze tedy posuzovat jakoukoliv oprávněnost této marže. Jakým způsobem a co to tedy chcete posuzovat?
  4. Jak je možné, že prodejní cena naší společnosti by měla být, dle veřejně dostupných informací, porovnávána s cenami na burze, když za tyto ceny reálně naše společnost nenakupuje? Jak je možné, že je to veřejně prezentováno jako marže čerpacích stanic a kdo za tyto veřejně prezentované informace nese zodpovědnost?
  5. Jak je v kalkulacích o případné marži zohledněna sleva, kterou poskytujeme smluvním zákazníkům? Pokud není, proč?
  6. Proč není pro zjišťování reálných marží využit stávající formulář zasílaný každý měsíc finančnímu úřadu, který zohledňuje jak datum kdy bylo zboží nakoupeno, jeho cenu a také slevy smluvním odběratelům? Tato data jsou tedy pro stanovení reálné marže mnohem přesnější a Vaše ministerstvo je má k dispozici.
  7. Jak chcete prosím porovnávat prodejní cenu v jeden den s hodnotou burzy a usuzovat z toho na reálnou marži, když neznáte frekvence závozu? Zvláště v této turbulentní době, kdy se ceny z týdne na týden mohli měnit i v řádu desítek korun.
  8. Co je cílem této žádosti ve vztahu k naší společnosti? Z výše uvedeného je patrné, že cílem není objektivní stanovení a posouzení marže naší společnosti i přesto, že je to veřejně deklarováno jako cíl.
  9. V případě, že bude tímto postupem a prezentací chybných výsledků poškozeno dobré jméno společnosti, nebo oboru, ve kterém podniká s dopadem na naší společnost, kdo za to nese zodpovědnost?“

Odpověď:

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.