CZ EN

Žádost o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb.

Žádost o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, č.j. MF-4963/2021/48

Dotaz:

„obracím se na Vás s dotazem podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

Bude Ministerstvo financí ČR, popřípadě Generální finanční ředitelství, vydávat stanovisko (popř. kdy bude takové stanovisko vydáno) v souvislosti s nově zavedeným stravenkovým paušálem, konkrétně ohledně toho, jak se bude stravenkový paušál počítat na základě odpracovaných hodin ve směně a jak se bude taková odpracovaná doba prokazovat?

Pro přehlednost přikládám odkazy na některé internetové články věnující se srovnání režimu stravenek a stravenkového paušálu:

  1. https://www.novinky.cz/finance/clanek/danovy-expert-stravenkovy-pausal-mnohdy-ztraci-sve-vyhody-40349536
    Citace z článku: „Dnes má řada zaměstnanců flexibilní pracovní dobu, částečný úvazek, nebo naopak mnohem delší směny než standardních osm hodin. U stravenek je problém vyřešen podmínkou, že pracovník musí pracovat alespoň tři hodiny. A pokud jeho směna přesáhne 11 hodin, zvýší se limit pro daňovou uznatelnost. Zaměstnavatel mu dá další stravenku a není s tím žádný problém. Ale u paušálu? U směn delších než osm hodin už druhý paušál na rozdíl od stravenky poskytnout nelze. A pokud není odpracovaná celá osmihodinová směna pak by se neměl paušál osvobozený od daní a odvodů poskytnout vůbec,“

Odpověď:

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.