CZ EN

Žádost o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb.

Žádost o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, č.j. MF-13543/2020/48

Dotaz:

  1. „Žádám o informaci, zda disponujete jakoukoliv metodikou nebo výkladem vztahujícímu se k plnění finančního rozpočtu příspěvkových organizací zřízených obcemi. Mám na mysli skutečnost, že u obcí je tato záležitost řešena v § 18 zákona č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ale v žádné části uvedeného zákona nejsou řešena pravidla vztahující se k plnění rozpočtu u příspěvkových organizací, pomineme-li § 28 odst. 1 a 2, které jsou v tomto nedostačující. Pokud takovou metodiku či výklad máte, pošlete mně ji, prosím. Pokud je nemáte, uveďte, prosím, odkaz na příslušný právní předpis a jeho ustanovení, ze kterého je patrné, že do plnění rozpočtu příspěvkových organizací se zahrnují jen takové příjmy, které byly skutečně přijaty, resp. takové finanční operace, které byly uskutečněny v kalendářním roce a že do plnění výdajů se zařazuje jen takové čerpání prostředků příspěvkové organizace, které se uskutečnilo v kalendářním roce.
  2. Žádám o informaci, zda může ředitel příspěvkové organizace zřízené obcí (základní školy, mateřské školy aj.) uzavírat sám se sebou jako statutární orgán právnické osoby pracovní smlouvy a dohody dle zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce? Nejde o střet zájmů z pohledu zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole?
  3. Žádám o informaci, zda disponujete metodikou pro výpočet ceny jídel ve školní kuchyni u příspěvkových organizací (základní školy, mateřské školy aj.) zřízených obcemi, která by byla použitelná při veřejnosprávních kontrolách dle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole. Pokud ano, poskytněte mi ji, prosím, a doporučte mně také tuto metodiku od kohokoliv jiného, pokud víte, že existuje. Jsou-li k této metodice příklady, poskytněte mně je také, prosím.
  4. Žádám o informaci, zda disponujete metodikou pro výpočet ceny za školní družinu, kterou musí hradit rodiče dětí, které školní družinu navštěvují, přičemž, by tato metodika byla použitelná při veřejnosprávních kontrolách dle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole.? Pokud ano, poskytněte mi ji, prosím, a doporučte mně také tuto metodiku od kohokoliv jiného, pokud víte, že existuje. Jsou-li k této metodice příklady, poskytněte mně je také, prosím.
  5. Žádám o informaci, zda disponujete metodikou pro výpočet ceny za zájmové kroužky, kterou musí hradit rodiče dětí, které tyto kroužky navštěvují, přičemž, by tato metodika byla použitelná při veřejnosprávních kontrolách dle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole. Pokud ano, poskytněte mi ji, prosím, a doporučte mně také tuto metodiku od kohokoliv jiného, pokud víte, že existuje. Jsou-li k této metodice příklady, poskytněte mně je také, prosím.
  6. Žádám o informaci, zda disponujete metodikou, v rámci níž je řešeno, jak postupovat při výpočtu ceny oběda, je-li zřizovatelem základní školy a současně také zřizovatelem mateřské školy jedna obec, přičemž by tato metodika byla použitelná při veřejnosprávních kontrolách dle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole. Jedná se v takovém případě o vlastní strávníky nebo o cizí strávníky, když jde o dva odlišné právní subjekty? Postupuje se tak u žáků uvedených škol a také u jejich zaměstnanců? Pokud uvedenou metodiku máte, poskytněte mně ji, prosím.
  7. Žádám o informaci, kdo má vykonávat funkci příkazce operací v příspěvkové organizaci zřízené obcí (základní škola, mateřská škola aj.), dle §§ 13 a 14 Vyhlášky č. 416/2004 Sb., pokud se jedná o finanční plnění ve prospěch ředitele této příspěvkové organizace (např. plat a nový platový výměr, cestovní náhrady aj.). Měl by to být zástupce ředitele této příspěvkové organizace, nebo jiná osoba, a to která?
  8. Žádám o poskytnutí informace, zda příspěvkové organizace zřízené obcemi (základní školy, mateřské školy aj.) musí dodržet vlastní finanční rozpočet FKSP jak na straně příjmů, tak na straně výdajů. Je, či není možné bez objektivních důvodů
    vyčerpat namísto plánovaných 120 000,- Kč jen 40 000,- Kč? Jedná se o porušení právních předpisů, a kterých (včetně uvedení konkrétního ustanovení)?
  9. Žádám o poskytnutí informace, zda příspěvkové organizace zřízené obcemi (základní školy, mateřské školy aj.), musí přednostně využívat při udělení nenárokových finančních odměn svým zaměstnancům ty finanční prostředky, které mají na účtu Fondu odměn, který byl vytvořen dle § 32 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, nebo tak činit nemusí a mohou k tomuto účelu za daných okolností využívat finančních prostředků na platy, poskytnuté příslušným krajským úřadem.
  10. Žádám o poskytnutí informace, zda z kontroly, vztahující se k dodržení podmínek, uvedených ve veřejnoprávní smlouvě o poskytnutí dotace z rozpočtu obce, která byla uzavřena dle § 10a zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, je možné namísto Protokolu o kontrole pořídit pouze záznam, jako by se jednalo o vnitřní kontrolu uskutečněnou poskytovatelem dotace. Pokud ano, je takovou vnitřní kontrolou splněna podmínka na provedení kontroly ze strany poskytovatele dotace uvedená v zákoně č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, a v zákoně č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole?“

Odpověď:

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.