CZ EN

Žádost o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

Dotaz:

Kolik podnětů bylo Ministerstvu financí postoupeno Ministerstvem vnitra za období od 07/2006 do dnešního dne?

Odpověď:

Od července 2006 k datu 26. dubna t. r. obdržel odbor 17 - Kontrola Ministerstva financí, do jehož působnosti problematika zákona č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků, v platném znění, spadá, celkem 60 podání od Ministerstva vnitra.

Dotaz:

Jakým způsobem jsou tyto podněty vyřizovány, jaké konkrétní kontrolní kroky MF podniká?

Odpověď:

Ministerstvo financí obdržené podněty od Ministerstva vnitra může vyřídit pouze v rozsahu své kompetence, která pro něj vyplývá ze zákona č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků, v platném znění.

Vzhledem k tomu, že se jedná o podněty, týkající se finančního hospodaření a hospodaření  a nakládání s majetkem obce, nemůže Ministerstvo financí činit žádné přímé kontrolní kroky, neboť není přezkoumávajícím orgánem hospodaření obcí.

Po obdržení podání a seznámení se s jeho obsahem činí odbor 17- Kontrola následující kroky: nejprve vyhodnotí, zda se předmětná záležitost z časového hlediska vztahuje k hospodaření uplynulého kalendářního roku, který podléhá aktuálnímu přezkoumání. Dále ověří v časovém plánu příslušného krajského úřadu, který má ministerstvo k dispozici, zda přezkoumání obce vykonává krajský úřad nebo auditor. V případě, že přezkoumání hospodaření obce vykonává krajský úřad a podání se časově váže na jeho plán, zašle mu předmětné podání k využití při výkonu tohoto přezkoumání, tj. k zařazení v podání zmíněných konkrétních případů do vybraného vzorku přešetřovaných věcí.

V případě, že přezkoumání hospodaření obce provádí auditor na základě zákona o auditorech, do jeho činnosti v průběhu přezkoumávání nemůže Ministerstvo financí vstupovat, ani jiným způsobem ji usměrňovat nebo řídit. V tom případě Ministerstvo financí postoupí předmětné podání finančnímu výboru zastupitelstva obce. Tento postup ministerstvo volí s ohledem na Ústavu České republiky a v ní zakotvený princip samosprávy územních celků, kdy je kontrola hospodaření obce prvořadě uložena orgánům obce, určeným k této činnosti, a to kontrolnímu a finančnímu výboru. Tyto dva výbory jsou povinně zřizovány zastupitelstvem obce podle § 119 zákona o obcích právě za účelem zajištění zákonnosti výkonu samostatné působnosti.

V případě, že nakládání s majetkem se vázalo na hospodaření obce předcházejících let, které je z hlediska přezkoumání již definitivně skončeno projednáním závěrečného účtu obce v zastupitelstvu, a pokud přezkoumání vykonal krajský úřad, postupuje Ministerstvo financí v návaznosti na § 20 zákona č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků, v platném znění, následovně. Od přezkoumávajícího orgánu si vyžádá zprávu o výsledku přezkoumání hospodaření obce za příslušný uplynulý rok za účelem ověření, zda zmiňovaný případ byl vybrán k přezkoumání. Pokud byl, ministerstvo posouzení a vyhodnocení krajského úřadu přešetří v návaznosti na příslušné právní normy, které se na případ vztahují, případně zařadí předmětné podání do registru podnětů k dozoru, na jejichž podkladě je sestavován plán dozorové činnosti či dozor nad vykonaným přezkoumáním vykoná. Jestliže přezkoumání vykonal v předchozích letech auditor, Ministerstvo financí podání zařadí do registru podnětů k dozoru státu.

Jestliže tento případ nebyl předmětem vlastního přezkoumání, již nelze v rámci zákona č. 420/2004 Sb. tuto záležitost přešetřovat.

Dotaz:

Který úředník má na starosti vyřizování těchto podnětů?

Odpověď:

Vyřizování podnětů zajišťují referenti odboru 17 - Kontrola, do jejichž pracovní náplně daná záležitost náleží.

Dotaz:

Kontroluje (popřípadě jak) MF, zda obec podnikla kroky k nápravě?

Odpověď:

Povinnost přijmout opatření k nápravě zjištěných chyb a nedostatků při přezkoumání hospodaření náleží podle ustanovení § 13 zákona č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků, v platném znění, přímo obci.

Kontrola jejich plnění Ministerstvu financí nepřísluší. Toto oprávnění náleží v souladu s výše uvedeným ustanovením zákona přezkoumávajícímu orgánu, kterým je v souladu s § 5 odst. 3 zákona č. 420/2004 Sb. vždy příslušný krajský úřad. Ten má přehled o přijatých opatřeních obce i o termínech jejich plnění, neboť obec je povinna mu zaslat jak informaci o jejich přijetí, tak informaci o jejich splnění, a to i v případě, že přezkoumání hospodaření vykonal auditor.

Dotaz:

Jaké sankce může MF vůči obci uplatnit?

Odpověď:

Ministerstvo financí je v souladu s § 14 zákona č. 420/2004 Sb. oprávněné v případě, že obec nevytvoří podmínky k uskutečnění dozoru nad přezkoumáním, uložit obci pořádkovou pokutu až do výše 50 tis. Kč. Jiné sankce mu ze zákona č. 420/2004 Sb. vůči obci nepřísluší ukládat.

Pořádkové pokuty obci za nesplnění povinností spojených s provedením přezkoumání může ukládat podle uvedeného § 14 krajský úřad. Ten je rovněž příslušný k uložení pokuty na základě podnětu auditora v případě, že obec nevyhoví jeho požadavku ve smyslu zákona o auditorech při výkonu přezkoumání hospodaření (§ 17 zákona č. 420/2004 Sb.). Pokutu lze uložit až do výše 50 tis. Kč.

Vedle pořádkových pokut může krajský úřad v rámci výkonu přezkoumání hospodaření obce uložit pokutu, když se obec dopustí správního deliktu podle § 22a zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, v platném znění, a to až ve výši do 1 mil. Kč. Správního deliktu se obec dopustí, když nezpracuje rozpočtový výhled, nehospodaří podle pravidel rozpočtového provizoria, neprovede změny schváleného rozpočtu, zpracuje rozpočet v rozporu s § 12 odst. 1 zákona (rozpočet se zpracovává v třídění podle rozpočtové skladby, kterou stanoví Ministerstvo financí), neprovede rozpis schváleného rozpočtu, nevykonává kontrolu svého hospodaření, nezajistí přezkoumání svého hospodaření, v rozporu s § 11 odst. 2 zpracuje a schválí rozpočet (projednává rozpočet při jeho schvalování v třídění podle rozpočtové skladby tak, aby vyjadřoval závazné ukazatele, jimiž je povinna se řídit),  nezveřejní návrh rozpočtu nebo nezveřejní návrh závěrečného účtu

Dotaz:

Jaká je úspěšnost při vyřizování těchto podnětů, tedy kolik obcí po intervenci MF přehodnotí svůj postup při nehospodárném nakládání s majetkem obce?

Odpověď:

Ministerstvo financí žádnou přímou intervenci vůči obci při vyřizování podnětů neprovádí, neboť mu to ze zákona č. 420/2004 Sb. nepřísluší, a to ani při výkonu dozoru, který se vykonává přímo u obce, neboť obec poskytuje pouze součinnost. 

Povinnost přijmout a plnit opatření k nápravě chyb a nedostatků zjištěných kontrolním orgánem při přezkoumání hospodaření náleží dle působnosti orgánů obce. Kontrola plnění opatření náleží krajskému úřadu. Viz odpověď na otázku č. 4.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.